4.7.07

Футболното писмо

Преди точно една година бъдещият шампион Италия и домакинът Германия се срещнаха в полуфинала на Световното първенство на стадиона в Дортмунд. Ние гледахме мача в немската бирария Битбургер на Стефан Караджа - там, на голям централен екран вървеше предаването на немската телевизия, точно пред него, сред халби Кьониг, наденички и бретцели се бяхме настанили 5-6 човека, на останалите телевизори беше също беше пуснат мача, но по Канал 1. Проблемът беше в това, че немският сигнал идваше с цели 3-4 секунди закъснение, което караше Ено и други заинтересовани от изхода на мача фенове от централната част на бирарията да търчат към страничните маси при всяка по-емоционална реакция дочута от там. В крайна сметка Италия би след продължения и повечето посетители, с изключение на 10-ина италианци, напуснаха разочаровани почти веднага след последния сигнал.

Преди малко повече от година, обхваната от треската преди Световното подобно на всички немци без изключение, Мартина Хартман от Волкано разработва не един, не два, а цели три дингбатс шрифта. Първият, разбира се, е посветен на момчетата на Клинси и се състои от лицата на футболистите от германския отбор, както и известни бивши и настоящи футболисти като Бекъм, Гюнтер Нетцер, Джовани Трапатони, Марадона, Зидан, Фиго и Пеле, вторият съдържа елементи от емблемите на клубовете в Бундеслигата, а третият е съставен от цели футболни клишета, афоризми и надписи, повечето на немски.

Това лято може да е лишено от такива футболни емоции, следващото Световно е едва след 3 години, при това чак в Южна Африка, но пък времето е идеално да обогатиш колекцията си от шрифтове докато пиеш една студена бира.

Flasche leer! пък ако не знаеш е една доста забавна история, но не и е тук мястото. Май.

3 коментара:

Анонимен каза...

хахаха, "Flasche leer" и "ich habe fertig" са култови :)

plamenj каза...

Е, хайде, ще е жалко да не го пусна:
Flasche leer! (кратката версия) и Цялата култова пресконференция

Анонимен каза...

благодарско :)

Публикуване на коментар