3.7.07

Новите правила

След като в един от ранните постинги в този блог изброих седемте изисквания към дизайна на едно лого, струва ми се, че не е редно да те лиша от новите, обновени и подобрени 7 правила:

1. Използвай Пейнт
Майкрософт предлага множество инструменти за дизайн на изумителни логотипи. Започни с Уърд, където ще намериш впечатлавящи стрелки, формички и най-вече детайлни клипарт изображения. Но няма нищо по-добро от Майкростофт Пейнт, който предлага много повече технически съвършени инструменти.

2. Използвай шрифтовете Папирус или Комик Санс
Това са 2 типографски брилянта, ненадминати по привлекателност и изящество. Папирус изглежда като написан върху древен скрижал и това без съмнение ще придаде автентичен вид на фирмата. Използвайки го, ще създадеш впечатление, че си си наел калиграф - това вече е висока класа.

Комик Санс пък издава, че формата е забавна, креативна и неформална. Той е като малко сладко пуделче, в което няма как да не се влюбиш.

3. Добави детайл
И то колкото се може повече - ако притежаваш ветеринарен кабинет изобрази всички животни, които лекуваш, не само някакви си кучета и котки. Ако става дума за библиотека, не се задоволявай с книга - добави сградата, библиотекар, четящ до камината човек и бухал.

Имаш факс или лиценз? Изискай от дизанера да вмести номера някъде в логото. Хората се интересуват от такива неща.

4. Какъв е бизнеса ти
ООД? АД? ЕТ? Винаги, ама винаги включвай тази информация в логото, иначе хората ще се питат "Този сега ООД ли е или какво?"

5. Направи комисия
Логото е прекалено важно за да се остави в ръцете на 2-3 човека. Включи в комисията колкото може повече хора, ако е възможно се допитай до всеки в компанията и прави промени при всяко ново предложение, докато всички не са доволни. Няма никаква причина да не попиташ за мнение и втората си братовчедка по бащина линия, със сигурност ги поназнайва тези работи.

6. Нямаш идеи? Прибави сууш
Суушът е в основата на всеки добър дизайн - той изобразява скорост, интерактивност и напредничавост. Виж Найки - Найки няма да е същата компания ако не беше логото. Ако не ти е достатъчно, просто вземи логото на конкуренцията и му добави сууш - ще ги закопаеш.

7. Повече цветове
Защо да се ограничаваш до 1-2 цвята. Няма как да знаеш кой е любимия цвят на клиентите ти, затова играй на сигурно и използвай целия спектър в логото.

(от)

И не забравяй ;-)

7 коментара:

Анонимен каза...

най-отговорно и говорейки без никаква принуда или натиск заявавам, обещавам и се обетвам да спазвам таканизпостланите правила. обещавам освен настоящия пост да имам предвид и логото, отразено тук.
амин!

plamenj каза...

ех... почивки на планина не предлагат ли?

Анонимен каза...

де да знам. сигурно имат начин за контаки.. пробвайте!

plamenj каза...

ми няма го в логото.. сигурно не предлагат :)

Анонимен каза...

хм.. интересно. трябва да се свържем с дизайнера им и да посочим слабостите... в случай, че такива услуги се предлагат де... мдаам

Анонимен каза...

=0)
мдаа... искам да отбележа, че спазвайки повечето от тези правила клиентите ми са винаги доволни.

plamenj каза...

Предай много поздрави на клиентите си! ;-)

Публикуване на коментар