25.3.14

Забележки

Когато през 1791 г. умира Волфганг Амадеус Моцарт, населението на света е около 1 милиард души. Анди Уорхол ни обещава по 15 минути слава във времена, в които бройката е по-малка от 4 милиарда. Когато след няколко десетилетия получиш първата си пенсия, по Земята ще се разхождат (или телепортират насам-натам, кой знае) още близо 10 милиарда човека.
_

Анджело е фокусник. Не знам какво прави един фокусник добър, но Анджело е - свеж и заразително усмихнат, избира трика според човека насреща, а след него, независимо дали е бил простичък и бърз или необяснимо сложен, изпитваш удоволствие, че си бил измамен. Когато номерата с карти му омръзнат, вади китарата, която е винаги с него, и запява. Блед и слаб, с изпито, но красиво лице, Анджело е от хората, които най-малко очакваш в големия град, но те са там именно заради това. И е ужасно трудно да не се усмихнеш в присъствието му. Анджело е фокусник, когато не е на работа - в свободното си време, в почивните дни, в отпуските, които си взима "за да среща хора".

Заглеждам се в ръцете му. Пръстите на Анджело треперят.
_

Отивам да си направя чай. Черен, сладък, с мляко до ръба на чашата, точно както го обичат англичаните.

Колкото и по-непосредствен и глобален да се струва светът ни, пътеката, която извървяваме, всъщност е оградена от заключени врати.

Тук съм за малко. Губя времето си с несъществуващи хора в интернет, докато градът навън кипи.
_

Анджело има Фейсбук страница, на която публикува снимки с усмихнати хора, най-често в метрото, на които е показвал фокуси, и с адски много хаштагове.

- Ходиш ли си често в Кипър?
- Не съм се прибирал.
- А приятели, роднини?
- Те идват тук, така е по-добре.

На 5-годишна възраст бил диагностициран с рядко заболяване, предизвикващо спуквания на кръвоносните съдове. По-късно дошли проблемите с белите дробове, повреден нерв в гърлото, поредица от операции, свързани с дихателните му проблеми. Загубил работата си, загубил контакт с родителите си, със сестра си, всичко. Един ден просто застанал на колене в стаята си, момент, който Анджело разказва по-бързо и по-високо - "Господи, не мога да понасям болката повече, искам да умра!" Религията тук, разбира се, няма нищо общо. А вярата, с която можеш да промениш нещо малко в онова малко, което ти остава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар