18.3.14

Разни 108

От днешна гледна точка тези визии може да изглеждат абсурдно, но през 30-те години ирландската пивоварна Гинес подготвя масирана рекламна кампания в нацистка Германия. Илюстрациите на Джон Гилрой обаче така и не влизат в употреба и са открити едва наскоро.

Темата за тартаните, за които ти разказвах миналото лято, няма да е пълна без тази подробна история с картинки, споменаването на модификацията аргайл, която ще срещнеш най-често върху чорапи и пуловери, а произлиза от тартана на клан Кембъл, както и ролята на Вивиан Уестууд в популяризирането на мотива в съвременната мода. Тук пък може да намериш всякакви интересни десени, не само карета.

Бродирането си е традиционно женско занимание от време оно, да.

Минутката на минимализма - от мръсното ти (под)съзанание до класическите детски приказки.

Сега ти предлагам да се разходиш из Истанбул на Орхан Памук (знам, че искаш), пък по-тъмните исторически местенца на Лондон (от) или руините на древения арменски град Ани.

Че всичко ново е добре забравено старо, просто не е вярно. Защото има едни хора, които много внимателно следят и нищо не забравят - от модна фотография, през филмови костюми, чак до произведения на изкуството изобщо. Ето пък къде се правят ментетата на световно известни скулптори.

Ако се чудиш, защо над типографския раздел в тези Разни виси картинка с флагове, то е защото започваме точно с това - шрифт, с който можеш да си композираш знаменца. И понеже нищо тук не е съвсем обичайното, следва историята за погубването и възраждането на един класически британски шрифт, няколко безплатни, вдъхновени и посветени на Амстердам, Буенос Айрес, Милано, Хелзинки, Берген и Хемседал (какво ли търси това селце в компанията), и стигаме до антон, ергер, берта, цезар, или гид за това как се указват фонетично буквите в азбуката по няколко системи.

Семейство Симпсън се е променило съвсем не малко за 25 години на екрана. И слава Богу, че тия от 80-те изглеждат абсурдни.

Как изглеждат точно 200 калории, изразени в 70 вида храни.

Хранителните карти на Хенри Харгрийвс са може би не толкова гениални като идея, но са традиционно за него стилни и красиви. Т. е. не очаквай KMB от сланина, чубрица и розови домати.

Всичко, което ви разправям за цветовете тук от няколко години, може да се редуцира до а) няколко инфографики за психологията на цветовете в маркетинга, б) ей тия чудесни CMYK карти за игра или в) палитри от природа и филми.

Леле, колко много добри илюстратори, даже годишни награди си имат.

Калчо модерно е един от онези твърде лаконични тъмблъри, но с любопитна подборка футболни изображения. Ето ти още от същото вдъхновение: хералдически мешъпи на футболни екипи, ФК Реал Бристол, не клуб, а модна колекция, две бутикови списания, каквито тук (в България) никога няма да си имаме - Фийлд и Шпил, илюстрации на култови стадиони, графична азбука от легенди, каталог с екипи от вече далечната 1990 г., Кампо - съвсем съвременна компания за винтидж фланелки, в годината на Световното Лото изкарва най-красивите екипи изобщо за еквадорския Депортиво Ел Насионал, забравените значки и още много футболен дизайн тук.

Искаш да знаеш, кога хотелите вдигат цените и кога излиза най-тънко? Ето, виж тук.

Картините на Винсент Ван Гог и красотата в шедьоврите оживяват в анимирани филми.

3Д принтерите са тук и те очакват да си поиграеш с тях.

Оказва се, че това с равните шансове в съвременния демократичен ала-бала свят не е съвсем така. Демек, ако дядо ти е бил полковник в ДС, ти вероятно си милионер. Или поне нещо в тоя дух.

А ти какво "знаеш" за Африка?

Флоренция си няма метро (а май и няма нужда), но може да си представя, че има. За Лондонското иначе знаем вече много, но пък винаги може повече - ето например малко (много!) статистики за трафика или пък шегаджийските фалшиви надписи, само за хора с английско чувство за хумор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар