4.6.10

Валенсия и морето

Центърът на Валенсия е леко отдалечен от брега и ако се установиш там може въобще да не забележиш, че градът е на море. А Валенсия е едно от най-големите търговски пристанища в Европа (вярно, в пъти по-малко от лидерите Ротердам и Хамбург, но аз там не съм ходил, така че не се брои).

Отгоре е сградата на старото пристанище, а отдолу - построената през 2005 г. Платна и ветрове - домът на Америкас къп. Повечето сгради са халета на участващите в регатата лодки, но предполагам, че през юни, когато на улиците около кейовете се провежда състезанието за Гран при на Европа, в тях ще се настанят отборите от Формула 1.

Валенсия е в центъра на Коста Бланка - част от испанското средиземноморско крайбрежие, където се намират както масови курорти като Бенидорм, така и над 80 плажа, сертифицирани със Син флаг (в България са 7, но като знам кои са, съм убеден, че нашенци са шмекерували). На север от пристанището за Америкас къп започват градските плажове на Валенсия - Лас Аренас, Малвароса, Патакона. Плажовете са прекрасни - към 50 метра широки, пясъчни и чисти. На крайбрежната алея на Лас Аренас врата до врата се намират 20-ина ресторантчета, а над тях има 2-3-етажни хотелчета. Всъщност, ако пък отседнеш близо до плажа, може да забравиш, че навътре в сушата е един от най-големите градове в Испания.

Около брега са разположени фитнес уреди, напълно безплатни, свободно достъпни и здрави.

Местая е огромен бетонен стадион. Вътрешността му е куха бетонена конструкция, в която на различни места се извисяват стълби към отделните сектори и нива. Трибуните са страховито стръмни - ако седиш кротко, няма да може да виждаш хората седнали пред/под теб, а ако си на терасата зад вратата ще ти се наложи да се надвесваш напред за да виждаш случващото се в наказателното поле. Мачът на Валенсия с Херес беше всичко, което може да очакаваш от мач между отбор, който с топ не може да бъде поместен от 3. място, и такъв, който със сигурност изпада. Добре, че госите поведоха, та да се разиграе Валенсия - 3:1. Феновете в Испания са абсолютни семкаджии, в преносния и в буквалния смисъл. Умножи по две децибелите и радиуса на изхвърляне на люспите на който и да е мач в българската Б група и ще добиеш представа. Ако не броим една дузина младежи, които припяваха от време на време, останалите реагираха само при гол.

Ако от Местая тръгнеш в посока морето по Авенида Бланко Ибаньес се очаква да стигнеш до няколко местенца, където в алтернативни клубове се вихри студенсткия нощен живот. Може и да е така, евентуално през уикенда, но през седмицата си беше порядъчно пусто.

Ако планираш пътуване към Валенсия, този сайт е отлична отправна точка за ориентация в града, основните забележителности, какво и къде да правиш. Туристическите сайтове на града и провинцията пък предлагат информация за актуални събития.

Няма коментари:

Публикуване на коментар