6.10.09

Бележки 26

Фейсбук тестовете се радват на твърде лош имидж и несъразмерно голяма популярност. Към този обаче трябва да се отнесеш по-сериозно, най-малкото за да уважиш усилията на създателя му, т. е. на мен. Целта е да познаеш, на кой бразилски футболен отбор принадлежи изобразеното лого (името е изтрито от него, разбира се). Ако си послушал съвета ми и следиш Бразилейро, не би следвало да имаш кой знае какви проблеми. Успех!
_

Връщам се към далечната (ох!) 1978 г., когато на Световното първенство в Аржентина могат да бъдат наблюдавани цели 3 интересни явления в любимата ми тема за дизайна на футболните екипи:

Националният отбор на Мексико играе с екипировка Ливайс, но не от деним, като губи и трите си мача в групата. Полша пък поставя логото на детски здравен център (буквата С и сърце) върху ръкавите на фланелките, за което получава специално разрешение от ФИФА - ранен и впечатляващ пример за благотворително спонсорство. За мача срещу Унгария (която играе с червено) на Франция не е разрешено да излезе в титулярните си сини екипи, тъй като двата отбора биха били неразличими на черно-белите телевизори, каквито единствено е имало тогава в Аржентина. Французите се принуждават да заемат и да играят в зелено-белите раирани фланелки от местния Атлетико Кимбърли. Това обаче не е нещо ново - през 1934 г. Австрия играе с Германия с фланелките на Наполи, през 1950 г. Мексико облича екипа на Гремио срещу Швейцария, а 8 години по-късно Аржентина излиза като ИФК Гьотеборг в мача с Германия.
_


Искам да помоля за повече информация за художничката Милка Пейкова, чиито работи в областта на живопистта и типографията са най-вече от 70-те. Онлайн са споменати нейна изложба (заедно с Георги Ковачев) от преди 4 години и монография от преди 30.
_

От следващата годиниа акцизът на цигарите в България ще достигне 75 евро на 1000 къса, с което най-после ще прескочи минималната ставка за ЕС. Стъпката е добра, но трябва да бъде подкрепена от други мерки.

Цените на цигарите постепенно трябва да достигнат средните в Европа - в момента кутия тук струва под 2 евро, т. е. страната ни, заедно с Полша, Литва и Словакия е най-евтина, докато в Ирландия и Великобритани се продава за над 8 евро. Делът на специфичната ставка в акциза трябва да бъде повишен, а събраните средства - да се използват целево, като влизат в бюджета на здравната каса (или, дай Боже, здравните каси), както и обеща Симеон Дянков, и за финансиране на кампании срещо тютюнопушенето. За превенцията биха помогнали и пълната забрана на реклама на цигари (в т. ч. спонсорството и продъкт плейсмънта), увеличаването на площта на предупрежденията върху кутиите и употребата на изображения за целта. Въвеждането на забраната за пушене на обществени места не само не бива да бъде протакано (а такива опити, вярвай ми, ще има), но и обхватът и следва да бъде разширен.

Трябва да бъде затегнат режима и за лицензиране на търговци на тютюневи изделия, а цената на разрешителното да бъде повишена (само на мен ли ми се струва странно в повечето квартали да няма нито една денонощна аптека, но поне 3-4 нонстопа, от които може да заредиш с цигарки и твърд алкохол?). Лицензът трябва да бъде поставен на видно място в или пред търговския обект, за сметка на самите продукти, които не следва да бъдат излагани открито. Завишеният контрол (ето ти работа за общинска полиция) ще гарантира, че не се търгуват контрабандни продукти и не се продават цигари на непълнолетни лица - при първо нарушение отнасяш солена глоба, при второ изгаряш с лиценза. Току виж до няколко години отстъпим челните мяста по брой пушещи жени и деца и заболявания, предизвиквани и свързани с тютюна.
_

Глупостите, наприказвани от Тодор Батков в последните седмици, предимно, но не само относно мистериозните казански трансфери и европодвизите на подопечените му футболисти, са толкова многобройни и толкова безумни, че поредицата Адвокат Борат ми се струва някак тясна за тях. И все пак, попрегледай записа от На Барекадата и титаничното интервю за Гонг.

2 коментара:

plamenj каза...

Actualno са се вдъхновили от дрънканиците на Батков и са публикували един вид Best of адвокат Борат.

"Аз какъв съм? Садомазохист ли съм, идиот ли съм?"

Да.

Ипотпал каза...

:))))
коментара ми хареса повече от статията
Браво Пламене

Публикуване на коментар