6.8.08

Спонсорски

Историята на футболното спонсорство започва на 24. януари 1976 г., когато в мача от Южната лига срещу Бат Сити играчите на Кетъринг Таун излизат с надпис Кетъринг Тайърс на екипите си. 4 дена по-късно Футболната Асоциация нарежда на клуба да премахне името на фирмата и в следващите няколко маче отбора играе с надписи Кетъринг Т, като мениджъра Дерек Дуган защитава тезата, че Т идва от името на клуба. ФА отново се намесва и под заплахата да бъде глобен с 1000 паунда, клубът се вижда принуден да премахне името на спонсора изцяло. Още следващия сезон обаче първодивизионният Дарби Каунти подписва договор с СААБ след като асоциацията най-накрая скланя да разреши практиката.

30 години по-късно футболният бизнес би изглеждал немислим без приходите от спонсорство на екипите, а професионалните отбори, играещи без такива в даден сезон са истинска рядкост и най-често резултат от неудачно стечение на обстоятелствата.

Едно от големите изключения е Атлетик Билбао. Клубът е основан през 1898 г. от студенти, учили в Англия, а по-късно се обединява с по-стария градски отбор, създаден от британци, работещи на местното пристанище. Атлетик, Барселона и Реал Мадрид са единствените клубове, играли в испанската Примера дивисион през всички сезони от създаването й през 1928 г. През цялото време Атлетик спазва две странни от днешна гледна точка традиции - отборът да е съставен единствено от баски и на екипите никога да не се появява спонсорско лого. До тази година, когато срещу сумата от 2 милиона евро върху червено-бялата фланелка беше поставено логото на Петронор. Мда, толкова за традициите.

Преди 2 години, за пръв път в историята си един друг велик клуб - Барселона също сложи надпис на фланелките. Но в една наистина изключителна сделка. Вместо да получава пари за това, Барселона се споразумя да дарява по 1.5 милиона евро всяка година на УНИЦЕФ. Явно примерът на каталунците се е оказал заразителен - от този сезон още 2 клуба от различни страни "даряват" екипите си на благотворителни организации. Английският Астън Вила ще играе с името на детския хоспис Айкорнс на гърдите, а полският Рух Хожув със червеното сърце на Виелка Оркиестра Святечней Помоци - една от най-големите благотворителни организации в страната, за която може да прочетеш повече тук.

Значи може и така.

2 коментара:

Erbabic каза...

Атлетик билбао ме кефеха. Особено Хулен Гереро...

plamenj каза...

Беше, беше... отказа се преди 2 годино Гереро

Публикуване на коментар