13.8.08

1914

Липсва ми политическата сатира в България. В повечето демократични общества телевизионните предавания, сайтове и печатни издания, хвърлящи ироничен поглед върху обществения и политически живот, са част от мейнстрийма, правейки тази сфера по-достъпна и диалогична. У нас, където гражданите са просто електорат, сатирата изчезна от телевизионния екран с последното издание на Хъшове (не че то беше кой знае какво, но колкото да не е без хич), а карикатурите са единствените й проблясъци във вестниците. И може би с основание - за родната политика и политици отдавна може да се говори или лошо, или нищо. Не знам къде да търся причините за това, по традиция най-вероятно ще ги открия в историята ни, но не ми се дълбае повече.

В Библиодисей може да откриеш интересна подборка сатирични карти на Европа с прилежащи текстове от периода 1914 - 1915 г., на които страните, участници в Първата Световна война, са изобразени като хора (и животни). Сериозно-комичните карти са течение в карикатурата, зародило се в Европа през 70-те години на 19. век след възникването на съвременните национални държави, което достига своя апогей именно в първите години на войната, когато преувеличаването на националните черти и дефекти и от двете страни е съвсем естествено.

Разбира се, по исторически и чисто географски причини акцентът пада върху главните актьори в конфликта - Великобритания, Германия, Русия, но за нас би било по-интересно това, как са представени България и съседите ни. На някои от картите в долния десен ъгъл има генерични картинки в национални носии, но в трите немски от 1914 г. е обърнато подобаващо внимание и на нас, отчитайки предимно последствията от двете Балкански войни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар