29.1.08

Пантерата от Мали

Mohamed Sissoko | Nigeria - Mali 0:0Маламин Коне е роден в Ниена - селце в Мали, в което дори сега няма електричество и течаща вода. На 10 години, без да знае езика, се мести във Франция и израства в бедните северни предградия на Париж. Учи право с намерението да постъпи в плицията. Обещаващ боксьор, с няколко аматьорски титли на страната, кариерата му е прекъсната от автомобилна катастрофа през 1995 г., която не му позволява да участва на Олимпиадата в Атланта. След 12 операции и години на рехабилитация той решава да се заеме с нещо различно. През 1999 г. основава компания за спортни облекла, чиито стил и успех се основават на уличната младежка мода. Името Еърнес Маламин заема от Негово Въздушно Величество Майкъл Джордан, а за лого избира изображение на пантера - прякорът му като боксьор, което му придава вид на евтино китайско менте на Пума, поне за неинформираното око.

Adama Diamoutene | Mali - Benin 1:0Днес Еърнес е спонсор на елитните френски футболни клубове Рен, Лил, Оксер и Нант, ръгби и баскетболни отбори. С марката се продават и, при това доста успешно, обувки, очила и тетрадки. На провеждащия се в момента турнир за Купата на африканските нации Еърнес е втора сила след Пума, която държи 9 от 16-те участника, обличайки Бенин, Гвинея и, много ясно, Мали. Последните, с имена като Мамаду Диара, Мохамед Сисоко и Фреди Кануте в състава, за пръв път от 1972 г. имат някакви реални шансове* за успех в шампионата, макар Гана, Египет и Кот д'Ивоар да си остават основните фаворити. Именно дизайнът на екипите на Мали е повод за този постинг - от всички думи, които могат да се използват за да го опишат, мисля, че шарен е най-подходящата. И въпреки това е готин, странно.

Разбира се, като всеки селф-мейд бизнесмен от бедна страна, Коне се занимава с благотоворителност в родината си, както може да научиш от длъжкото видео на официалния сайт, а най-голямото му желание е някой ден да види френския национален отбор в екипи на Еърнес. Кой знае, в Африка вече бие Адидас.

* Днес от 19:00 ч. е решителният мач в предварителната група срещу Кот д'Ивоар (пряко по Евроспорт). Стискай плаци за Мали - при равен или победа изхвърлят тъпата Нигерия от борбата.

1 коментар:

plamenj каза...

Пфф.. отпаднаха. Който видял - видял.

Публикуване на коментар