11.9.07

Една Кобра, моля

Кобра е английска бира, която се произвежда от 1990 г. Толкова за мита, а сега по същество.

Каран Билимориа, родом от Хайдерабад, Индия, пристига във Великобритания едва 19-годишен за да продължи образованието си и завършва право в Кеймбридж. През 1990 г. без кой знае какви познания и опит в пивоварната индустрия и, както сам той обича да споменава, със заем от 20 000 паунда основава Кобра, воден от идеята за по-слабо газирана и мека бира, която да прави компания на пикантните манджи предлагани в индийските ресторанти, така популярни на острова.

Бирата наистина си е водниста, което най-вероятно се дължи и на използването на ориз и царевица, освен традиционните ечемичен малц, мая и хмел.

CobraПрез първите години бирата се произвежда в Бангалор и се изнася изцяло за Великобритания. През 1997 г. на Каран му писва от логистичните неуредици и мести производството във Бедфорд, Англия. Тамошната пивоварна Чарлс Уелс освен Кобра бутилира ямайската Ред Страйп и японската Кирин - странна специализация, мен ако питаш. Въпреки това индийския бекграунд си остава основен актив на марката, което е и причина опаковката да е изпъстрена с надписи като "родена в Индия", "по автентична индийска рецепта" и "създадена от индийски майстор пивовар". Цялостното усещане на бутилката е доста индийско - уърдмарка е дублиран с надпис на хинди, границите на Индия за изобразени на фона на етикета, а стъклото е обсипано с релефни слончета и палми.

След успеха във Великобритания, Кобра се насочва към САЩ, Южна Африка и други пазари с компактно индийско население. Бирата, която се продава с тази марка в България, пък се прави по лиценз в Полша. През 2004 г. Кобра се завръща в Индия, този път с намерението не само да произвежда, но и да продава. Това е труден пазар - бира не се продава в супермаркетите, а в специализирани магазини за алкохол, пък и напитката като цяло не е особено популярна сред индийците. Кобра обаче вече се е сдобила с достатъчно слава за да се конкурира с местните производители, пък и, каквото и да си говорим, става дума за страна с 1 милиард население.

В момента съществуват 3 разновидности освен класическия лагер - безалкохолна, нискокалорична и Кинг Кобра, която си се прави в Белгия и е типична белгийска бира. Освен това фирмата предлага вина и плодови бири, с които не ми се ще да те занимавам - извращения някакви. Кобра се занимава със благотворителност чрез Фондация Кобра и спонсорира млади кинотворци чрез Кобра Вижън, а също така издава и списание, което, доколкото видях, се занимава предимно с Каран Билимориа.

Апропо, Билимориа е пример за класическа съксес стори - не само адски богат и известен човек, а от миналата година и член на Камарата на лордовете. И ако още се чудиш защо те занимавам с тази тема - Кобра може и да не влезе в учебниците по пивоварство, но със сигурност има място в тези по мениджмънт и маркетинг. А книгата Бутилиран за бизнес - по-слабо газирания наръчник на предприемача е вече в Амазон.

9 коментара:

Bla каза...

Интересно. Трее се пробва.

Erbabic каза...

Гледах по едно телевизионно предаване в което водещия прекарваше един цял ден с успели хора (имаше серия с Брансъс от Virgin).

Много ми хареса тоя пич. Води го водещия в Индия.

plamenj каза...

Самата бира не е нищо особено, но е по-добра от други подобни. Трябва да проверя дали наистина я няма в местните индийски ресторанти, че не съм ходил отдавна.

Емин бей, "Води го водещия в Индия." А?

Erbabic каза...

Да, във фабриката и на срещи с други индийски бизнесмени. Фабриката си беше малко индийска работа, но успеха крие своите тайни...

plamenj каза...

Хаха... то това тайна ли е :-) Сега остава да намериш повече инфо за предаването.

Unknown каза...

И азсъм го гледал този филм по Viasat Explorer - беше много интересно.

Unknown каза...

Та, какво правиш по цял ден? (3)
(So What Do You Do All Day?)
Британски документален филм от 2003 г.
Този епизод: Карън Билимория. Когато синът обърнал гръб на кариерата в Ситито,
за да създаде фирма за внос и износ, родителите му изпаднали в
отчаяние. След като обаче успешно завладява пазара на пръчки за
поло, го осенява друга блестяща идея. Той съзнава, че повечето
светли бири са твърде газирани, за да доставят удоволствие при
консумирането на храни с къри след престоя в кръчмата, и затова
разработва помека
алтернатива: бирата Кобра. Напитката постига
шеметен успех в Англия, но дали ще се радва на същата популярност
и в Индия? "Та, какво правиш по цял ден?" следва по петите
Билимория, когато той отнася напитката си в Индия.

plamenj каза...

а така! бaлaгодаря.

далаверата е че ще го дават в сряда от 19:10 по explorer.

линк

plamenj каза...

филмчето е супер. урок на живо.

Публикуване на коментар