5.8.13

Преди еврото: Латвийски лат

Прекъсваме лятната пауза в блога (има нещо много сбъркано в този израз) за да отдадем почит на латвийския лат, кръстен с характерна за Прибалтика фантазия и креативност (вж. литовски литас), който ще сдаде Богу дух на 1. януари догодина, на която дата Латвия ще стане осемнайстият и първи нов от 3 години насам член на Еврозоната. Латът е официална валута на страната между двете световно войни и отново от 1993 г., когато замества въведената при обявяването на независимостта латвийска рубла.

Има две особеностти, които ще спомена, преди да приключа с въздългите изречения и минем към шарените картинки: по актуални обменни курсове банкнотата от 500 лата е с втора най-голяма стойност в цяла Европа (след 1000 швейцарски франка), което е малко странно на фона на имиджа на страната като двойкаджията (ааайде тройкаджията) измежду трите прибалтийски републики; банкнотите са определено по-скучни от монетите от 1 лат, които от началото на века се секат с различен дизайн всяка година - изображенията на реверса включват снежен човек, шишарка, бретцел, меденка във форма на сърце, жаба, подкова, мравка и, внимание, халба бира! Пълен купон (ама не като от луканово време).

Започваме с банкнотата от 5 лата, на която е изобразен дъб. Всички банкноти са с размер 130х65 милиметра и непроменен дизайн от първата емисия преди 20 години.

Върху 10-те лата е изобразена Западна Двина, олсо ноун ес Даугава на латвийски.

Продължаваме с традиционна селска къща. Следва прозявка.

Ветроход. Моля ви се бе, дайте нещо по-интересно, ще ми провалите постинга!

Опа, брадат дядо. Този може да е само... фолклорист, нали? Точно така, Кришянис Баронс (1835 - 1923) e латвийският Якоб Хурт, Иван Мажуранич, Адамантиос Кораис, Елиас Льонрот, Симонас Даукантас, Дъглас Хайд, Антон Бернолак, Якоб и Вилхелм Грим. В смисъл, не че у Кей Би живеят повече личности отколкото у Волен Сидеров, а че е писател, автор на сборник с дайни - вид епически народни песни, както и деец на младолатвийците - местното движение за национално възраждане от 60-те години на 19. век.

Стотачката е единствената банкнота на лата, върху която е изобразена реална личност. Портретът върху тази с номинал от 500 е на момиче в народна носия, но често се асоциира със скулптурата на върха на Паметника на свободата в Рига. Въпросната е наричана от рижани Милда по името на древната славянска и литовска (литовска, да, не съм се объркал) богиня на любовта, приятелството и свободата. Милда впрочем е воден знак на всички банкноти и ще оцелее в реверса на монетите от 1 и 2 евро.

Ами, това беше.

От 1. януари 2014 г. официално платежно средство в Латвия ще бъде еврото, като 1 се разменя за приблизително 0.702804 лата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар