27.8.08

Шуменско отблизо

За новия дизайн на Шуменско пиво се казаха и хубави и лоши неща. Наскоро се загледах е PET бутилката и с неудоволствие установих, че съвсем не е казано всичко.

Технологията, която гарантира качеството и свежестта на бирата, е кръстена Scavenger и надписът гордо краси опаковката от цели 2 места. Scavenger, което означава мършояд на английски! Човекът измислил името може спокойно да се ориентира към различна и по-подходяща за него кариера - примерно общ работник по строежите, казват добре плащали. Иначе, става дума за технология, при която се отстранява кислорода от опаковката, който би спомогнал за по-бързото разваляне на съдържанието. Процесът се нарича gas scavenging на професионален език, но по никакъв начин не оправдава името на патента.

Вглеждане в медалите, спечелени от пивоварната на различни изложения ще ти разкрие нещо неочаквано. В медала от Пловдивския панаир през 1967 г. се крие надпис Етикет принт. Не съм печелил награда от панаира, но не знам защо си мисля, че медалът не изглежда точно така. Както и да е, ако не друго, вече знаем кой прави етикетите на шуменската бира.

5 коментара:

охо каза...

Май-ще дойде да е най-добрата българска бира на този етап. Поне на мен най-ми допадна докато си бях в България.

Анонимен каза...

scavenger |ˌskavɪn(d)ʒə|
noun
Chemistry: a substance that reacts with and removes particular molecules, radicals, etc.

plamenj каза...

@ayreonautiqus Мда, като че ли единствената с български бранд.

Анонимен каза...

Аз съм го казвал и преди: смисъла на българската бира е да се напиеш от нея, не да се кефиш на вкуса й. По тази причина същия е като на пикнята на камила в мензис.

soregashi каза...

Шуменското малко го бяха скапали преди 1-2 месеца за малко, но си го оправиха. Много е страхотна бирата, надявам се да си остане така :)

Публикуване на коментар