26.10.07

Гонзо

Неизбежно е във всички визуални изкуства (пък и не само) да се създават и разпространяват произведения с по-малък бюджет, по-ниско качество, направени от полу или пълни аматьори. Понякога като че ли не става дума за обикновена некадърност, а за съзнателно поддържане на ниско ниво - виж цялата телевизия Скат или скорошния B-movie експеримент на Тарантино и Родригес.

Дали по този начин може да си обясним и лавината от реклами с откровено кичозна визия и послание - Вита Голд, Евтерпа, Калорекс, Лачита, Камагра, Фемикур, Лептен, Блик, както и всички телешопинг спотове?

Грозноватия и уродлив, но симпатичен герой от Мъпет Шоу Гонзо отдавна е кръстник на журналистически и фотографски стилове, както и на цял жанр в порното, всичките с не по-малко верни почитатели отколкото мейнстрийма. Не е учудващо, че вече има опити името му да бъде прикачено към теории за маркетинга и реклама, но ми се иска аз да запазя термина Гонзо реклама за онези креативни пориви, които често се молим да не бяхме виждали никога, но ни привличат като раничка от ухапване на комар.

10 коментара:

Erbabic каза...

За кратко ми викаха Гонзо. За кратко... :)

plamenj каза...

... и после?

Erbabic каза...

Емин Бей :)

Гонзо реклама ли е тази на перилния препарат и Мария?

Анонимен каза...

за гонзо футбола нищо не казваш :))

Erbabic каза...

Владо,

ти трябва да си по-запознат. Той не е ли в Хърватска сега?

plamenj каза...

Не ве - що спряха да ти викат така?

Гонзо футбол? Че то футбол ли е т'ва?

Erbabic каза...

@Пламен,

Известния колоритен барман ме кръсти така, защото според него съм приличал на футболиста. Може и тогава да е имало прилика...

В последствие обаче почна да вика така на един друг камо защото е роден на моята дата:), пък на мен ми викаха. После същия барман ми смени прякора на Емин Бей.

Сега като се видим с него (другия Гонзо) си викаме взаимно Гонзо :)

Анонимен каза...

Пламене, баш това имах предвид ;))

Емин, там е - в Риека. тамън като го купиха, трябваше 4 мача по-късно да гостува в Загреб с Динамо и съм се наточил да ходя да го гледам! ама човекъ в първите три мача си изкара по един жути картон и немАх щастието :)

няма да стане легенда на първенството им...

Erbabic каза...

Един приятел за такива футболисти казва

"Роди се звезда, умря надежда"

plamenj каза...

Щеше да е приятно да чуе 'поздрав' на роден език ;-)

Публикуване на коментар