26.10.07

Гонзо

Неизбежно е във всички визуални изкуства (пък и не само) да се създават и разпространяват произведения с по-малък бюджет, по-ниско качество, направени от полу или пълни аматьори. Понякога като че ли не става дума за обикновена некадърност, а за съзнателно поддържане на ниско ниво - виж цялата телевизия Скат или скорошния B-movie експеримент на Тарантино и Родригес.

Дали по този начин може да си обясним и лавината от реклами с откровено кичозна визия и послание - Вита Голд, Евтерпа, Калорекс, Лачита, Камагра, Фемикур, Лептен, Блик, както и всички телешопинг спотове?

Грозноватия и уродлив, но симпатичен герой от Мъпет Шоу Гонзо отдавна е кръстник на журналистически и фотографски стилове, както и на цял жанр в порното, всичките с не по-малко верни почитатели отколкото мейнстрийма. Не е учудващо, че вече има опити името му да бъде прикачено към теории за маркетинга и реклама, но ми се иска аз да запазя термина Гонзо реклама за онези креативни пориви, които често се молим да не бяхме виждали никога, но ни привличат като раничка от ухапване на комар.

10 коментара:

Emin Bei каза...

За кратко ми викаха Гонзо. За кратко... :)

Пламен каза...

... и после?

Emin Bei каза...

Емин Бей :)

Гонзо реклама ли е тази на перилния препарат и Мария?

vt каза...

за гонзо футбола нищо не казваш :))

Emin Bei каза...

Владо,

ти трябва да си по-запознат. Той не е ли в Хърватска сега?

Пламен каза...

Не ве - що спряха да ти викат така?

Гонзо футбол? Че то футбол ли е т'ва?

Emin Bei каза...

@Пламен,

Известния колоритен барман ме кръсти така, защото според него съм приличал на футболиста. Може и тогава да е имало прилика...

В последствие обаче почна да вика така на един друг камо защото е роден на моята дата:), пък на мен ми викаха. После същия барман ми смени прякора на Емин Бей.

Сега като се видим с него (другия Гонзо) си викаме взаимно Гонзо :)

vt каза...

Пламене, баш това имах предвид ;))

Емин, там е - в Риека. тамън като го купиха, трябваше 4 мача по-късно да гостува в Загреб с Динамо и съм се наточил да ходя да го гледам! ама човекъ в първите три мача си изкара по един жути картон и немАх щастието :)

няма да стане легенда на първенството им...

Emin Bei каза...

Един приятел за такива футболисти казва

"Роди се звезда, умря надежда"

Пламен каза...

Щеше да е приятно да чуе 'поздрав' на роден език ;-)

Публикуване на коментар