4.11.15

Разни 116

Силата е не само в информацията, а в това какво правиш с нея. И как. Ето ти няколко как-а, започвайки с чудовищната историография на всички значими събития за изкуствата, войните, империите, обществото, религиите, абе страшно нещо. 6 степени Франсис Бейкън репликира прословутото бейкъново число от киното в историята, използвайки за отправна точка английския политик. От Острова потегляме на разходка по метро линията Виктория, по-точно над нея, където езиците от цял свят разказват повече за града, отколкото можеш да си представиш. А ако след това още търсиш отговори на въпроса колко, този сайт ги дава по много теми.

Божо ми спестява един сърдит постинг, който се канех да напиша отдавна, обяснявайки всички онези проблеми във визуалната комуникация и ориентиране в Софийското метро. Хубава работа, ма българска, много българска бе.

В един друг свят, какво да правим с изоставените метро станции е луксозен проблем за всеки един градоначалник, който го има. Идеите за Париж, макар и донякъде в графата предизборни обещания, са достойни решения, нон?

Впрочем, имам си ново любимо архитектурно студио (не, че досега съм имал друго) - Пицу Кедем. Комплексът Уолдън 7 на Рикардо Бофил и пролетарската цитадела на барон Осман пък към момента ги поставям в графата "не знам, ще видим".

Графичната книга 750 години в Париж (не знам как стана, но в тези Разни има много за града) на Венсан Мае разказва историята на Франция с една единствена сграда. Две онлайн палитри - практична за HTML и елегантна по швейцарски. Илюстрациите този път са минималистичните фигурки на Хей, (де)мотиваторите на Юми Сакугава и червенокоските на Елиза Талентино. Типографските връзки: направи си шрифт с иконки, направи си какъвто и да е шрифт с новото нечовешко приложение на Адоуби и един шрифт, който не можеш да си направиш - азбуката за Турски поток (май-май единственото яко на проекта). С дизайна продължаваме в следващото блокче, но преди това виж набързо и тези невероятни китари, как правилно да преведеш едно цветно лого в черно и бяло и анимирани корици (когато още ги правеха като хората)

Още, но на тема футбол: световните религии като отбори, илюстрациите на Дан Лейдън (сигурен съм, че е попадал в блога и друг път) и още много от същото в този инстаграм/туитър, класификация на емблемите-монограми, възхвала на вълка на Улвърхемптън и Диего Марадона в 100 архивни снимки.

В търсене на нов флаг, който да символизира Американския Юг, тези ентусиасти са стигнали до нещо, което натрапчиво прилича на бръснарски стълб. Виж, за ужаса Милуоки има някаква надежда.

Историята в нехронологичен ред започва с бойните полета на Първата Световна война сега, продължаваме с новооткрити откъси от Епоса за Гилгамеш, оставаме на изток с този руски блог за Кавказ, а после на запад за неочаквано фолклорния вид на новите американци, когато са акостирали на остров Елис. Обратно на Балканите към рушащата се гордост на юго туризма и Боб Гучоне, гид за сръбското хорър кино и култовия компютър Галаксия. И ако още не си се загубил в пространство-времето, последно завъртане с шарените прякори на викингите, наци икеата за ограбени от еврейските домове мебели, локалните пигменти, защо работим по цели/само 8 часа, къде в Лондон са погребани хилядите жертви на чумната епидемия от 17. век и дълго четиво за един-единствен мач между Ман Юнайтед и Ливърпул преди 20 години.

От миналия път си знаеш, че ще открием с ядене и ще завършим с пиене (и жени) - фо срещу рамен, история на последния и тайванските ба-ван, рецепта за бретцелови бао, улицата с най-добрите парижки сладкарници, храната в България отвън (това си го гледал, ама нали), музеят на пържените картофки, как един уж вреден снакс може да ни предпази от алергиите, грузинска кухня и мексикански чушлета за начинаещи, най-добрите донъти в Америка, суеверия на масата, хладилниците в домовете на известните готвачи, перфектните лучени кръгчета и таймлайн на храните от древни времена.

Какво да сготвиш с необичайна белгийска бира? Кулинарният блогър и създател на Амюзе-Гьозе Елс Дебремекер знае отговорите, а за още може да се насочиш към страницата Белгийска бира и храна. Минаваме през историята на легендарната Орвал, възраждането на шварцбирата (на пръв поглед скучен стил) и американския лагер (на пръв, втори и последен поглед скучен стил) и как от нелегалните домашни варки в Саудитска Арабия се ражда Бруклин Бруъри, преди да поемем на обиколка из американските крафт пивоварни по най-краткия път, или пък просто да открием най-близката. Английсият пъб е важна обществена институция и съм напълно сериозен в това, но напоследък все повече затварят - Гардиън проследява причините, процесите и как те (не) могат да бъдат обърнати.

Етимологията на думата пеперуда в различни езици, по-забавна е дори от това как пияческите навици влияят върху съвременния английски език.

Светът вече не е същият и причина и следствие на това е, че Плейбой вече няма да публикува голи снимки - перспектива, която висеше със страшна сила, след като Максим пое в тази посока, но не ми се вярваше, че ще се случи. Убеден съм, че това е грешка и не е начинът да спаси качествените издания от интернет порното. Именно защото претендират за качество. За съжаление, експериментът с по-арт сесиите във френското издание бе прекратен твърде бързо, а в нишата се появи местното Луи.

И понеже Плейбой ни оставя без цици, ти давам картините на Найджъл Ван Уийк и поредицата от седем (засега) видеа с голички красавици в природата.

Кой знае защо, но съществува версия на Уикипедия на старославянски/старобългарски. Е, може да си потрошиш малко главата (липсващите букви някак допринасят за мъката).

След новите 5 и 10 евро се задава нова двайсетачка. ЕЦБ, разбира се, си има специален сайт, в който може да научиш всичко ново и важно, както и удобно да сравниш емисиите.

За домашно - няколко документални филма, които са много, много по-смущаващи, отколкото серийката по Дискавъри, на която заспиваш вечер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар