19.11.13

Преди еврото: Гибралтарски паунд

Следващата валута в поредицата е... не, не е Украйна по един куп причини. Не е много вероятно, но поредната криза в отношенията между Испания и Великобритания по повод Гибралтар може да прехвърли Скалата в активите на Мариано Рахой. Казах, че е малко вероятно, ок? Успокой се.

Британският паунд замества реала в Гибралтар след Испано-американска война от 1898 г., а през 1927 г. задморската територия започва да печата собствени банкноти. За разлика от шотландския паунд обаче, гибралтарският, оказва се, не е законно платежно средство във Великобритания.

Актуалната емисия е от 2010 г., като подобно на предишните на аверса на всички номинали е изобразена кралица Елизабет II. На вниманието ти, да си сравняваш портретите на Лиз - петолирките от 1988 г., 1995 г. и настоящата. Всъщност, трите чудесно обобщават еволюцията в дизайна на банкноти в целия свят, не мислиш ли? А сега да преминем към по-любопитните реверси:

Започваме със средновековната мавританска крепост, която се извисява над града. Предвид разположението си Гибралтар е едно от последните места, които испанците отвоюват от арабите при Реконкистата - през 1462 г., а след Войната за Испанското наследство и Утрехтския договор от 1714 г. става британско владение.

Испанците не се примиряват и през следващите години правят 14 опита да отвоюват Скалата. Последният (засега) е известен като Голямата обсада - продължила 3 години и 7 месеца между 1779 и 1783 г., това е най-дългата обсада, на която британската армия устоява в историята си. Военните действия, ще се изненадаш, са част от Американска война за независимост. 10-те паунда изобразяват решителния момент, когато на 13. септември 1782 г. еннайсе кораба с 30 хиляди испански и френски моряка и още толкова на сушата с 86 оръдия нападат крепостта пред погледа на 80 хиляди зяпачи, кацнали на хълмовете от испанска страна. Е, провалят се. Ама друго си е да чакаш 2 часа за да минеш границата сега, а!

Историята от двадесетачката е още по-вълнуваща, макар и не на пръв поглед. Изобразява Виктори, но не цигарите, а корабът на адмирал Хорейшо Нелсън, с изпочупени мачти, влачен към брега от друг платноход и носещ мъртвото тяло на капитана, напъхано в каца бренди. Часове преди това, в Трафалгарската битка от 21. октомври 1805 г. лорд Нелсън смазва френската и испанска флота. Битката установява британска доминация по море, но има твърде малко значение за Наполеоновите войни, където французите бележат точка след точка срещу Третата коалиция (да не се бърка с Тройната), преди банкерската фамилия Ротшилд да сложи някое и друго кюлче злато на английска победа и да обърне резултата.

Стига толкова драма, време е за малко туристически забележителности. Слава Богу, оставаме в ниското и никакви крадливи маймуни няма да ни досаждат. Кейсмейтс е главният площад, традиционно ползван за развлечение - от публичните екзекуции, популярни през 19. век, до място, където местни и вносни, работещи в хазартния бизнес, пият, препиват и повръщат по кьошетата.

Кралският бастион (насочен към морето) е с ключова роля за изхода на Голямата обсада, но в момента е просто център за забавления.

Сега вече можеш да извадиш домашното винце и кьопоолуто и да си пожелаем до нови срещи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар