29.5.12

Телевизия на ръба на закона 4 (рестарт)

В началото на май Комисията за защита на конкуренцията публикува решението си по жалбата на БТК и Мегалан срещу БГ Сат. Документът от 66 страници щеше да е по-интересен, ако от него не бяха заличени някои любопитни данни за пазара на телевизионни услуги, но в случай, че си падаш по обстоятелствен юридически жаргон, може да му хвърлиш едно око.

КЗК приема безусловно всички аргументи на БГ Сат и Булсатком и намира, че не е извършено нарушение от тяхна страна. Аргументите накратко: господстващо положение и злоупотреба с него няма, защото докато по ТВ+ върви да речем Барселона - Реал, футболните фенове могат да предпочетат да гледат пилатес по телевизия Фиеста, освен това, тъй като БГ Сат отказва да предоставя програмата на други оператори освен Булсатком, тя се гледа от много по-малко зрители, от което следва, че интересът към съдържанието й е нисък.

4 коментара:

Анонимен каза...

След изчитане на дългия документ публикуван от КЗК и предвид решението и по случая, могат да се направят неколко очевидни извода: решението на комисията е оправдателно за Булсатком поради абслютна некомпетентност(в която тя неколкократно е обвиняване) или то е взето чрез определен "натиск" оказан върху комисията. Наглото отричане на връзката между Булсатком и БГ Сат е показателно, че в страната ни все още съществуват онези негативи, които и пречат да е част от Европа. В случая най-ощетен отново е българският потребител (зрителя в случая), който уж защитаван от КЗК и КЗП - пак страда. Решението може би е в това да не се позволява на оператор, особено от калибъра на Булсатком, да предлага и права за телевизионно съдържание за да има реална конкуренция. Тъй като е видно, че не може да се очаква държавен регулаторен орган да уреди казуса, собствениците на канали, които имат материалната възможност като БТВ и НОВА, да не допускат правата на такива важни събития да попадат на грешно място. П.П. ...или Бойко да се намеси и да уреди нещата :)

Анонимен каза...

другите тарикати защо не взеха от другаде /от RTL и още 50 оператора / да предават на живо F1??? Скоро ще останат без клиенти /тарикатите/!

Анонимен каза...

Магелан или Мегалан??? че нещо не разбрах :-)

Анонимен каза...

mtel i megelan sa nai- golemite smotaniaci. te sa nai-tupite firmi,luzci i obirdjii. dano falirat po-skoro i da se oturvem ot takiva paraziti. ne se vklucvaite nikoga kum tiah zastoto niama oturvavane

Публикуване на коментар