10.1.11

Ядене и пиене 7

Вкъщи обичаме да експериментираме и опитваме нови продукти. Едва ли има марка кафе, внасяна в България - от апокрифни италиански марки от квартални магазинчета до всеки бленд на Старбъкс, която да не сме пробвали, плюс разни пакети, които си носим от чужбина. Но има и кафе, към което винаги се връщаме - преди това беше еспресо сместа на Дау Егбертс, сега е по-скоро Далмайр Еспресо Монако (Монако е името на Мюнхен, откъдето е Далмайр, на италиански) - перфектно балансирано като аромат, вкус и смляно идеално за домашната еспресо машина.

Смолата на мастиковото дърво, което вирее в цялото Средизмноморие, но най-качествена смола се добива на остров Хиос, е антиоксидант, има антибактериално действие, влияе добре на кръвообращението и храносмилането. Използвана е като медикамент от древността, а на теб може да ти е позната и с турското име сакъз. И да, това са гръцки дъвки с мастикова смола, но без отровите фенилаланин, аспартам и ацесулфам, които се съдържат в останалите дъвки на пазара. Намират се във всички био магазини, в ДМ и някои аптеки.

На летището в Будапеща може да си купиш палинка (препоръчвам), дигестив Уникум и... салам. Всеки държащ поне малко на здравето си потребител знае, че не трябва да купува български колбаси, били те Стара планина или Стъргач. Традиционните унгарски салами на Пик се намират рядко, почти инцидентно и почти само в Метро, но гледай да пробваш, когато попаднеш на тях.

4 коментара:

Анонимен каза...

Без да се заяждам, малко да тролна:
Фенилаланин е незаменима аминокиселина. Съдържа се в протеините и без нея няма растеж (както и много други неща). Аспартама съдържа химично синтезиран фенилаланин. Проблем с тази аминокиселина имат предимно болните от ФКУ, които не могат да я разграждат напълно (което води, при неспазване на диета, до натрупването й в мозъка и увреждане на нервната система).

Анонимен каза...

Хехе, като бяхме малки със сестра ми, баща ми донесе тоя салам от една командировка. Още преди да сме го опитали настана бой за металното кръгче. Накрая се стигна до чоп и аз бях губещата, а сестра ми и до ден днешен си го пази между детските спомени. Дали сега децата се кефят на такива дреболийки?

plamenj каза...

Да, кефят се... Емка е истински Плюшкин и си събира всякакви нещица :-) При все че е разглезена до краен предел от всякакви подаръци

Анонимен каза...

Хихих, браво на сладурката :) То май това е идеята на хубавото детство - да намираш съкровищата в най-простите нещица:)

Публикуване на коментар