13.1.10

Езикът на цветовете

Уикипедия ни казва, че цветна слепота или дисхроматопсия е дефект на човешкото зрение, който се изразява в неспособността да се разграничават определени или всички цветове. Понякога на български като синоним се използва думата далтонизъм, въпреки че всъщност терминът означава точно определен вид цветна слепота - деутеранопия. Цветната слепота може да бъде вродена или придобита - при различни заболявания на зрителния нерв и особено атрофията му.

При пълната цветна слепота (монохроматизъм, ахроматопсия), която е изключително рядко срещана, всички цветове се възприемат като нюанси на сивото. Частичната цветна слепота (още дихроматизъм) се изразява в неспособност да се различи един от трите основни цвята — червен, зелен, син, като нарушенията се наричат съответно протанопия, деутеранопия и тританопия. При частичната цветна слепота всички възможни нюанси на цвета, към който окото е безчувствено, се представят като комбинация от другите два цвята. Около 10% от мъжете на света страдат от някаква форма на цветна слепота.


Очевидно е, че в определени житейски ситуации на тези клети създания (по Е. Мас.) се налага да разпознават цветовете, използвани за различно обществено прието цветово кодиране (най-простичък пример - светофарите, а не абсурданата комбинация от оранжев панаталон и лилава риза).

Португалецът Мигел Нейва предлага решение в лицето на Колор Ад - графичен код, базиран на адитивния (или допълнителен) цветови модел, познат ти и като RGB. В него основните цветове червено, синьо и жълто се изобразяват чрез триъгълнци и наклонена черта, а черното и бялото - чрез плътна или очертана подложка. Така например наклонена черта (жълто) с триъгълник отдолу (синьо) върху очертана подложка (бяло, светло) означава светло зелено. Има и допълителни означения за сиво и специални цветове (златисто, сребристо). Проектът е сравнително нов, възможни приложения на системата може да видиш тук.

3 коментара:

Анонимен каза...

По-скоро моделът е базиран на субтрактивния цветови модел (CMY). Така пише и на страницата, допълнено със схема на CMY смесването. Идеята е много хубава, но една неточност в концепцията разваля работата.

plamenj каза...

Уф, да, омешано е... всъщност на никой съществуващ модел не е базирано :-)

Анонимен каза...

По-страшна е слепотата да не разбереш и видиш другите около себе си.

Публикуване на коментар