1.9.09

6 безполезни факта

Този път само 6 - криза е, знаеш, дори при фактите.

През 50-те години Нова Зеландия започва да изнася за САЩ плод, носещ името китайско грозде. Умните глави там долу обаче решават да го ребрандират, като първо избират названието пъпешче, а после се спират на името на националната птица и символ на страната - киви.
_

Може би си чувал, че Ламборгини започва като производител на трактори и прави първия си спортен автомобил като предизвикателство към Ферари. Е, трактори с марката Ламборгини продължават да се правят и до днес, при това съвсем не лоши. Гррр-гррр!
_

Футболните рефери, водещи срещи от елитните първенства и турнири, пробягват средно до 11-12 километра за 90-те минути на мача, който ръководят, т. е. повече от който и да е от футболистите. При това те трябва да са постоянно концентрирани в ставащото на терена и да взимат важни решения. Помисли си, дали можеш да се справиш с това натоварване, следващия път преди да наречеш съдията "педерас".
_

През 1964 г. британските колонии Танганайка и Занзибар получават независимост и моментално остават в миналото. На картата се появява държавата Танзания.
_

На олимпийските игри, състояли се между 1912 и 1948 година, паралелно с атлетическите се провеждат и артистични състезания, като златни, сребърни и бронзови медали се присъждат в дисциплините архитектура, драма, лирика, хорова и камерна музика, рисуване, скулптура и други подобни. В историята ще останат двама души, печелили медали в спортни и артистични състезания - Уолтър Уинанс е отличен в стрелбата и скулптурата, а Алфред Хайош - в плуването и архитектурата.
_

Пъвоначално британският паунд се изписва съкратено със знака ₤ (с две чертички), който пък произлиза от готическото изписване на буквата L. Тя пък е съкращение за римската мярка за тежест и маса либра, кръстена на везните и, от своя страна, дала името на италианската лира, както и предшественик на мярката, известна на български като фунт (или паунд). До 1971 г. година паундът се дели на 20 шилинга, а шилингът - на 12 пенса, а след паричната реформа, която привежда валутата до по-приличната деноминация от 100 пенса в 1 паунд, знакът се променя на £ (с една чертичка).

4 коментара:

keipax каза...

Малка добавка за Ламборгини :)
Ако не се лъжа, предисвикателството е по-скоро от Ферари към Ламборгини. След като забогатял от трактори, Ламборгини отишъл при Ферари да си купи кола и го напсувал че колите му били ужасно скъпи. От своя страна пък Ферари му казал да ходи на майната си и да си направи по-евтина.

plamenj каза...

Абе нещо такова...

ekaterina vitkova каза...

Можеи да ги пбликуваш в рубриките на последна страница на сп. "Тема"...

plamenj каза...

"Може" ще рече?

Публикуване на коментар