15.7.08

Всичко, което искам за Коледа е...

Коледа е малко далеч, но спокойно, постинга няма почти нищо общо с празника. Ако все пак се чудиш какво да ми купиш скролни до бележката* най-долу.

Проходът Дукла се намира в Карпатите, на полско-словашката граница. През септември и октомври 1944 г. той става арена на една от най-кървавите битки на Източния фронт по време на Втората Световна война. Настъпващата на запад Червена армия планира да превземе град Прешов от другата страна на прохода в рамките на 5 дни след достигането му на 8. септември, но среща свирепа съпротива от немците и след 40 дни бой, когато все пак руснаците и чехите преминават, броят на жертвите дадени от двете страни достига 200 хиляди. Мястото на юг от Дукла, където се срещат танковете става известно като Долината на смъртта.

През 1986 г. британската пост-пънк група Халф Мен Халф Бискит от Биркенхед, Мърсисайд издава дебютния си сингъл Да Тръмптън Райътс, който оглавява бриатнските класации за алтернативна музика. Би-сайд на сингъла е песента Ол ай уонт фор Кристмас ис а Дукла Праг ауей кит. Текстът й иронизира коледната треска, съпътстващите я пазаруване и фалшива радост. Заглавието е вдъхновено от Ол ай уонт фор Кристмас ис май ту фронт тийт (не питай) на Дора Брайън от 60-те години. На Халф Мен Халф Бискит се предвижда звездно бъдеще, но забележително несериозното отношение на членовете, които, например, отказвали концерти, съвпадащи с мачовете на любимия им Транмиър Роувръс, към шоу бизнеса ги оставя в миманса. Групата продължава да съществува, а последният й албум е от преди 5 години.

Връзката между тези две истории е чешкия футболен (и не само) клуб Дукла Прага. Основан е като военно спортно дружество през 1947 г. и носи имената АТК и УДА до 1956 г., когато печели и първата си титла на Чехословакия. В този сезон армейците побеждават с 9:0 в прекия мач завършилия на трето място Спартак Соколово (както тогава се казва Спарта Прага). Дукла печели шампионата общо 10 пъти, а купата на страната - 9, като златните години на клуба са 60-те. Сватоплук Плускал, Йозеф Масопуст (Златна топка за 1962 г.), Франтишек Шафранек, Зденек Нехода, Ладислав Новак и Иво Виктор са сред най-известните футболисти играли за клуба в този период.

За най-голям успех на Дукла в Европейските турнири се счита е полуфиналът за КЕШ през 1967 г., загубен от бъдещия носител на титлата Селтик с 1:3 и 0:0. В другия полуфинал българският ЦСКА отпада от Интер след два равни мача и загуба в преиграването.

Поводът Дукла да се окаже в песента на Халф Мен Халф Бискит е четвъртфиналния двубой между чехите и Тотнъм Хотспър в същия турнир 5 години по-рано. След 1:0 в Прага шпорите разгромяват Дукла с 4:1 на Уайт Харт Лейн. По 2 гола за Тотнъм, който отпада в следващия кръг от Бенфика и с това записва най-доброто си представяне за КЕШ в историята, вкарват Боби Смит и Дейв Маккей. Хотспър печелят КНК още на следващата година и взимат Купата на УЕФА на два пъти по-късно.

Възпятият резервен екип на Дукла е жълт с червени кантове и ръкави, а титулярният - червен с жълто, с характерното голямо лого на гърдите. И двата са сред най-продаваните винтидж реплики и могат без проблем да се намерят в повечето специализирани сайтове за фен-артикули.

Дукла преживява криза през 90-те и след позорен сезон, в който печели само един мач, за пръв път в историята си изпада във Втора лига през 1994 г. "Спасението" идва 3 години по-късно с бизнесмена Бохумил Джуричко, който обединява футболния отбор с ФК Пржибрам и го мести в близкото до Прага градче. По-късно името е сменено на Марила Пржибрам и всякаква връзка със славната Дукла е прекъсната.

Младежките и юношеските формации на Дукла, както и представители на други спортове, обаче остават в Прага. През 2001 г. мъжкия тим на Дукла Дейвице приема цветовете и логото на славния си съименник, а преди 2 години придобива права да се състезава във Втора лига (където междувременно е изпаднала и Марила) от отказалия се Якубчовице. Засега няма признаци, че славните времена се завръщат, но дукленци поне могат да се похвалят, че са чешкия отбор, с чието име се продават най-много фланелки по света.

* Винаги бих предпочел фланелка на националния на Мали или третия, електриково-жълт екип на Хетафе.

4 коментара:

Николай Павлов каза...

Събирай фланелки на цска, че след 1-2 години и те ще придобият антикварна стойност :)

plamenj каза...

Твърде нереалистично твърдение.

Иначе, да - ако може адидаска с номер 4 от сезон 89/90, моля :-)

Николай Павлов каза...

Бе не е толко нереалистично, като се замислиш. И двата военни отбора създадени от комунистите, пригушват всичко най-талантливо от футболните школи, даже и най-големите им успехи в една година като гледам. Ходи питай в Прага, дали на некой му пука за Дукла. Всичко е Спарта и Славия, даже Жижков имат повече привърженици.

А 89/90 съм бил твърде малък, но мога да компенсирам с номер 7 от сезон 94/95

plamenj каза...

попрекалил си със "синята" пропаганда. жалко.

Публикуване на коментар