11.7.07

Вайсвурст

Вайсвурстът е традиционно похапване за Бавария и за останалата част от Германия е също толкова екзотичен, колкото и за България. Представлява дълга около 10 см дебела бяла наденичка. В съдържанието пише, че има 75% месо, не знам от къде се взима това бяло месо, но някак си нямам и желание да разбирам.

Вайсвурстовете се приготвят като се потапят за 10-15 минути в гореща, но не вряща вода. Сервират се с водата, за да останат топли. Пълното меню, а то е задължително, включва сладка горчица, бретцели и хефевайцен. Сладката горчица се намира лесно - това е онази със синапените семенца. Бирата трябва да е хефевайцен, тук известна и като бяла бира. В повечето големи супермаркети има немски вайцен - Пауланер, Ердингер, Вайенщефан, Йотингер. Не знам да има такова правило, но по принцип тъмен вайцен или кристалвайцен не вървят с вайсвурст. Бретцелите са най-големия проблем - има в Метро, Ландън Минит и Битбургер (ама се губи смисъла ако ще ходиш в бирария, нали), в краен случай може да ги замениш с обиконовени варени гевреци или хляб.

Вурстовете се режат по специален зигзагообразен начин: режеш първата хапка под наклон, но не до края - така по лесно ще отделиш месото от кожичката, която не се яде; следващото разрязване е с обратен наклон и така нататък, докато в чинията не остане само обелената кожичка. Ако обаче бързаш, може направо да обелиш цялата кожичка - по-лесно е.

Чудесна закуска за неделя сутринта. Наздраве!

8 коментара:

Анонимен каза...

Вайсвурстовете съдържат телешко месо, свинска сланина и свинска кожа. Белички са, защото не са консервирани със смесицата от готварска сол, натриев нитрат, натриев нитрит и калиев нитрат. Приготвят се рано сутрин, за да се продадат в първите часове на деня на пазара.
„gezutzelt“ е най-баварския начин за ядене: със зъби се измъква съдържанието на червото. Конщунство е да обелиш целия вурст и да го нарежеш на колелца :) (аз пък само така правя)
добра закуска, особено след по-тежка вечер ;)

Анонимен каза...

Krasi: dobra zakuska i mnooogo vkusna ;-)

plamenj каза...

уф, пак не разбрах защо са бели

;-)

Анонимен каза...

от Wikipedia: "Weil die Wurst nicht gepökelt wird, hat sie eine helle grau-weiße Farbe."

Pökeln, ..., fachsprachlich auch Umröten genannt, ist ein seit der Antike bekanntes Verfahren zur Konservierung von Fleisch- und Wurstwaren mit Hilfe von Kochsalz oder Nitritpökelsalz (einer Mischung aus Kochsalz und Natriumnitrat, Natriumnitrit oder Kaliumnitrat).

Нещо такова :) А знаеше ли за поверието, че вайсвурста не трябвало да чува камбаната на църквата в 12 на обед? Затова гледат странно като го хапваш на следобедна закуска :)))

plamenj каза...

ааа, lemon, това променя нещата:

11.07: "Белички са, защото не са консервирани със смесицата от готварска сол, натриев нитрат"

13.07: "mit Hilfe von Kochsalz oder Nitritpökelsalz"

нооо, мерси!

иначе за камбаната не се притеснявам щото си ги хапвам на скришно :)))

Анонимен каза...

нищо не променя дори ;) като не ги "пьокелваш" си остават бели :D
а сега де, ходи да я преведеш тая дума...

Анонимен каза...

Ха! Тва с камбаната е отживелица вече. Преди е имало такова поверие, понеже престоелите вече наденички не са били пресни или поне толкова пресни след 12 часа. Сега обаче, когато се приготвят пресни по всяко време на деня и когато да станеш преди 12 след тежка вечер си е геройство, почти никой не се спазва към правилото Weißwurst nur vor 12:)))

plamenj каза...

Аз пък никога не го спазвам... ма къде ти в Бг пресен вайсвурст така или иначе...

Публикуване на коментар