15.6.07

Хелветика

Хелветика е шрифт, колкото обикновен и ежедневен, толкова и специален. Среща се почти на всяка крачка, стандартен до такава степен, че е символ на стабилност и сигурност. Това е шрифта от логата на Майкрософт, 3М, Панасоник, Луфтханза, Байер.

Както си личи от името родината на Хелветика е Швейцария. Създаден е от Макс Мидлингер за Хаас през 1957 като Хаас Гротеск, а името, с което е го знаем, получава едва през 1960. Шрифтът добива голяма популярност в следващите години, разпространяван от Линотайп. Хелветика е универсален, изчистен сансерифен шрифт, който се превръща в стандарт. Логично през 80-те Адоуб го включва заедно с Таймс, Куриър и Симбол в Постскрипт, водещата в последствие технология за дигитално печатане. Някъде по това време Монотайп, основен конкурент на Линотайп тогава, разработва Ариал - почти идентичен шрифт, някои биха казали имитация. Критичен е моментът, в който Майкрософт, най-вероятно единствено по финансови причини, решават да включат по-евтиния Ариал в Уиндоус 3.1 за сметка на Хелветика.

Доколко Ариал прилича на Хелветика може да тестваш с този интересен куиз. Пробавай се първо, а после виж подсказките на Марк Симонсън. А ако симпатиите ти са на страната на оригиналния шрифт, може да хвърлиш един хубав бой на Ариал. Интересно е, че ако попиташ кой от двата шрифта харесват повече типографите, ще получиш отговор Юниверс ;-)

Тази година Хелветика навършва 50 години. Показателно за значимостта му е, че първият пълнометражен документален филм за типографията е посветен именно на него. В нюйоркския МоМа, пък в момента тече изложбата 50 години Хелветика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар