25.5.11

Бразилейро 5

Този уикенд започна новият сезон на Кампеонато Бразилейро. Какво се случи от края на миналия до сега?

Гояс загуби реванша във финала на Копа Судамерикана от Индепендиенте и падна с дузпи. Носителят на Копа Либертадорес Интернасионал се издъни на Световното клубно първенство, след като беше отстранен още в първия мач от африканския Мазембе, запомнен най-вече с подскачащия си вратар. В настоящето издание на Либертадорес пък, за пръв път от едно 15 години, само един бразилски тим стигна до четвъртфиналите.

Роналдо (дебелия) най-после се предаде и реши да приключи кариерата си. Друг ветеран от Коринтианс - Роберто Карлос се полакоми за дагестанските парички и премина в Анжи (Махачкала). Натам отпраши и голмайсторът на сезон 2009 Диего Тардели, голмайсторът на сезон 2010 Жонас пък замина за Валенсия, където предимно търка пейката. Да търка пейката в Рома се умори Адриано и реши да се пробва в Коринтианс. Ветеранът Жуниньо ще играе във Васко, а след 5 успешни сезона в Севиля Луис Фабиано подсили Сао Пауло. Голямото завръщане обаче е на Роналдиньо, който пренебрегна офертите на Палмейрас и родния Гремио за да премине във Фламенго, които си осигуриха и услугите на Тиаго Невес. Елано (екс-Шахтьор, Ман Сити и Галатасарай) е вече в Сантос.

Сантос впрочем взе титлата в Кампеонато Паулиста и е въпросният бразилски отбор, който продължава за Либертадорес. Рибите засега задържат Гансо и Неймар, но през лятото нищо чудно поне един от тях да премине в голям европейски отбор. Треньорът, извел Флуминензе до титлата миналата година, Мауриси Рамальо се скара с шефовете и напусна, а сега е именно в Сантос.

Около любимия Палмейрас продължава да е интересно. Добрата новина дойде в края на миналата година, когато федерацията реши да признае титлите, спечелени в междущатските турнири преди 1971 г., когато започва да се провежда единният шампионат, в резултат на което сега клубовете с най-много първи места - 8 са именно Вердао и Сантос. Легендарният вратар Маркос обяви, че тази година ще му е последна, добре че Деола започна да показва признаци, че може да му бъде достоен заместник. Сезонът започна добре и изглеждаше, че Големият Фил е изградил балансиран отбор около опитните Валдивия, Маркос Асунсао и Клебер. Силното представяне в редовния сезон на Паулиста обаче беше заличено от отпадането в полуфиналния плейоф, дошло след меко казано безумно съдийство и дузпи, както и позорен разгром от Коритиба за Купата на Бразилия. Междувременно на мястото на старата Палестра се строи новичкият стадион (който обаче няма да приеме мачове от Световното след 3 години).

Да се прогнозира Бразилейро е на практика невъзможно - шампионът от миналата година може да се бори за оцеляване, а аутсайдер да се превърне във фаворит за медалите. Все пак, най-често спряганите имена за титлата са Сао Пауло, Сантос и Крузейро (лисиците останаха втори миналата година, а аржентинският им голмайстор Валтер Монтийо изглежда в страхотна форма). Кофтито е, че засега няма изгледи Евроком да излъчва мачовете от първенството, както прави през последните 2 години. За актуални новини все пак можеш да следиш Обердан Катани във Фейсбук и Туитър.

А снимчицата по-горе е на Данубия Сантос - муза на Палмейрас за Кампеонато Паулиста.

2 коментара:

Katz каза...

Мерси за последното изречение.

plamenj каза...

Наш'то момиче е т'ва с най-многото силикон, Мите. Благодарим ви, д-р Енчев :-/

Публикуване на коментар