16.5.11

Лаго Маджоре

Лаго Маджоре, заедно с Лаго ди Гарда, Лаго ди Комо и още няколко по-малки, е едно от езерата в северна Италия, в подножието на Алпите. До Стреза, курортно градче с дълга крайбрежна променада и център с малко площадче, изпълнено с масите на прилежащите ресторантчета и кафенета, се стига за около час с влак от Милано. Хълмовете около езерото са обсипани с вили и красиви градини. Макар и от италианската страна на езерото усещането за мястото е някак швейцарско.

От Стреза можеш да се качиш на корабче до други пристанища по езерото, но най-привлекателна е опцията за разходка до близките 3 острова - Изола Бела, Изола Мадре и Изола дей Пескатори (или Супериоре), наричани Боромейски, защото принадлежат на фамилия Боромео. Точно така, от същия род е и мумията в Дуомо. Около пристанището на Стреза обикалят капитани копърки, но по-добре е да се купи билет за редовните линии, които минават през островите на 15-20 минутки.

На Бела и дей Пескатори ще намериш стръмни улички, симпатични ресторантчета, купища сергии за сувенири и по една църква. Бонусът при Бела е подобната на сватбена торта и като излязла от филмче на Дисни градина, а дей Пескатори е единственият от трите с постоянно население. Мадре пък е заделен изцяло за двореца на Боромео, за който се иска и допълнителна такса вход, но е също толкова красиво. Чувстваш се по-скоро като на море и само високите алпийски върхове на хоризонта ти напомнят, че си в планината.

2 коментара:

Гюро каза...

Лаго ди Гарда и Лаго ди Комо са уникални - зимата караш ски, лятото уиндсърф. Иначе прави впечатление колко гъсто застроени са горните езера. Нещо като българското черноморие, само дето е по спретнато и зелено....

plamenj каза...

Абе, в нито един момент не ми стана такова, слънчевбрягово, сещаш се...

Публикуване на коментар