2.5.11

По цвят 2

Хигиената в кухнята е на първо място, малко над качеството на храната, която ще излезе от там. Затова всички инструменти трябва да са чисти и да се спазват основни правила за работа. Цветовото кодиране на дъските за рязане и ножовете е само малък детайл в цялата картинка, но пък по-любопитен от останалите. Целта е да се избегне пренасянето на вредни бактерии от един вид продукт върху друг. Например, абсурдно е да се реже изпечено месо на дъска, на която до преди малко е стояло сурово. Практиката е задължителна за професионални кухни и не повече от пожелателна за домашното готвене (все пак е малко вероятно вкъщи едновременно да обработваш готов стек, сурова лангуста и камембер, а и дървените дъски са някак по-естетични).

Макар да се срещат различни вариации на използваните цветове, най-често става дума за следния вариант, който е и най-интуитивен. Синята дъска е предназначена за обработка на сурова риба и морски дарове, жълтата - за сурово птиче месо, а зелената - за зеленчуци и плодове. Суровото червеното месо - телешко, свинско, агнешко - се реже върху червената дъска, бялата е за млечни продукти, т. е. различни видове сирена, както и за хляб, а за готовите меса е кафеникавата дъска. Мисля, че не е трудно да се открие логиката в зададените цветове.

Гледай, получи се прекалено сериозен постинг. Кажи нещо смешно в коментарите, моле те.

2 коментара:

Роси каза...

На синята режа хляба, ако не сме взели нарязан, на зелената зеленчуци и плодове, а на бялата всичко останало! Дървената ползваме за някакви мезета:) Благодаря ти Ган!

Надя каза...

Това с цветовете е много свежо :)))

Мога да добавя само, че стъклените дъски се водят най-добри от хигиенична гледна точка, има ги и в Бг. Ако използваш керамичен нож обаче стават useless, защото чупят ножа...

Публикуване на коментар