30.4.10

Дишай, не дишай, не дишай, не дишай

От септември тази година във Ванкувър, Канада ще бъде забранено пушенето на открити места, например паркове и плажове. От няколко години в цялата страна цигарите са забранени на всички закрити публични и работни места, на открито има изискване за отстояние от врати, прозорци и вентилационни отвори (т. е. до сгради не може да се пуши), а в повечето провинции на магазините не е разрешено да излагат открито цигари.

Какво недалновидно решение! Веднага си проличава, че в Британска Колумбия си нямат лобистка партия, например Граждани за европейско развитие на Канада, която да подкрепи туризма и икономиката срещу войнствените защитници на здравето. Няколко плажа вече обявиха, че за да свържат двата края обмислят да продадат пясъка си на Саудитска Арабия, градинки и паркове алармират за влошеното си финансово състояние, в резултат на което вече се е наложило да освободят 18 чистача, които досега са отговаряли за събирането на фасовете, като евентуални фалити на зелените пространства не са изключени, а поради влошените продажби на цигари за неопределено време се отлага провеждането на открити музикални фестивали в града. Недоумение будят сериозните намерения на други провинции да въведат подобни забрани в условията на световна финансова криза. Международни експерти предвиждат, че Канада, която досега поддържа измамния имидж на една от най-големите икономики в света и страна с най-висок стандарт на живот, внезапно ще се сурне в Третия свят (точните думи на човек от Световната банка, кълна се). Не се изключва възможността, природен катаклизъм да пресуши Ниагарския водопад, като така предизвика колапс на местната туристическа индустрия и захлаждане на отношенията със съседен САЩ. Не на шега министърът на здравеопазването е предпочел да подаде осавка пред това, да даде ход на излючително непопулярното закриване на раковите отделения в 4 от най-престижните болници, което ще остави 39 лекари и медицински сестри без хляб и ракийка (защото в Либия, която е заявила готовност да ги приюти, ракийката е незаконна). Кризата се задълбочава.

Пред очите ми са картините от посолстовто на ФРГ в Прага от август и септември 1989 г. Посолството на Република България в Отава и консулството в Торонто са обсадени от стотици, хиляди, не, стотици хиляди отчаяни канадци, кандидатстващи за мръснокафява карта, която ще им даде политическо убежище в най-задимената държава на света. Еврокомисарят за международно сътрудничество и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева и новоназначеният министър по цигарените въпроси Емил Димитров мятат стекове Арда без филтър през прозорците на тълпите, високоговорители озвучават улицата с последните албуми на Ивана, Андреа и Константин. София спешно разширява и укрепва интерната за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където ще бъдат приютени новодошлите докато се устроят на работа в Родопите или по строежите на нови молове. Барак Обама свиква извънредна среща на останалите лидери на Г7, на която да се обсъди ситуацията и евентуалното изключване на проблемния член. След спирането на въздушния трафик над Канада единствените самолети в небето са американски военни, които спускат на бедстващите граждани китайски цигари и виетнамско кафе, събрани при безпрецедентна международна благотворителна кампания...

Няма коментари:

Публикуване на коментар