8.10.08

Поглед към Земята от Луната

На 1. февруари 2003 г. при навлизане в земната атмосфера минути преди планираното кацане совалката Колумбия се взривява. Всички 7 члена на екипажа загиват. По време на 16-дневната мисия в орбита един от тях - Илан Рамон, първият израелски астронавт, носи със себе си копие от рисунката Скица на Земята от Луната, публикувана първо в списание Ведем.

Петър Гинц е роден точно преди 75 години, на 1. февруари 1928 г. в семейство на чешки есперантисти. Баща му е евреин. На 12 пише първия си роман, води дневник, публикуван по-късно от сестра му, работи по чешко-есперанто речник. На 14 Петър е депортиран в нацисткия концлагер в Терезин, където е настанен в Дом 1.

Между 1942 и 1944 г. момчетата в Дом 1 на концлагера в Терезин издават собствено списание с името Ведем (начело на чешки). В него те публикуват стихотворения, интервюта, вицове, ревюта на книги, илюстрации, игри... въобще всичко, което вълнува 13-14-годишните хлапета в дома. Вдъхновители на момчетата, макар и не активни участници в проекта, са наставниците им "професор" Валтер Айзингер, бивш учител по чешки и литература, и Йозеф Щастни. Ведем се преписва тайно на ръка и се чете в дома всяка петък вечер. Главен редактор е Петър Гинц, той е и автор на Скица на Земята от Луната.

През 1944 г. повечето от стотината обитатели на Дом 1, включително Гинц, са транспортирани в Аушвиц, където намират смъртта си в газовите камери. Оцеляват едва 15. Само едно от момчетата - Зденек Таусиг остава в Терезин до края на войната и успява да запази около 800 страници от Ведем. Чехословашко правителство не одобрява официалното им издаване чак до 1990 г.

Такива ми ти работи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар