5.10.08

Пирамида

Древните римляни с готовност възприемали културата и божества от пантеона на народите в покорените от империята земи. На особена почит бил Египет, за което свидетелстват и множеството обелиски поставени на централни места в града.

Една от любопитните прояви на култа към всичко египетско е Пирамидата на Гай Цестий от 18-12 г. преди Христа. Тя е добре запазена, покрита с бял мрамор и с форма по-заострена от тази на добре познатите ти пирамиди в Гиза. Според надписа върху нея, че Гай е бил важен човек (за което най-малкото говори факта, че е можел да си построи подобна гробница), претор, член на колегията на епулоните. Името му е изписано като C CESTIVS - буквата U се появява едва през Средновековието, но G би трябвало да е била вече в употреба по времето, по която е строена гробницата.

Пирамидата е сравнително отдалечена от останалите туристически атракции и поради не толкова популярна сред организираните тълпи, но посещението й крие няколко изненади. През 3. век тя е вградена в масивната крепостна стена, ограждаща Рим, която е запазена доста добре точно тук, където се намира и Порта Сан Паоло.

Зад пирамидата и стената се намира гробището за чужденци не католици, което ни посреща с ето такава заплаха молба. Има и отделна касичка за котките, които тук са много и изненадващо дружелюбни. Гробището е добре поддържано и спокойно, а разнообразието на надгробни плочи и паметници на хора от цял свят, с различни религии и от различни епохи, за който Вечния град е и място на вечен покой, е впечатляващо. Тук са погребани английските поети Шели и Кийтс, на които е посветен и музей, намиращ се непосредствено до Испанските стъпала, където и двамата са прекарали последните години на кратките си животи.

Най-известен и завладяващ, обаче, е надгробният паметник на Емелин Стори, известен като Ангелът на скръбта, последна творба на нейния съпруг - американския скулптор Уилям Стори, който е също погребан до нея.

С това седмицата на Рим в блога приключва. Ако случайно снимките тук не са ти достатъчни (или те дразни малкият им размер, дължащ се на Блогър) смятам да кача повече в Бегефото и(ли) Фейсбук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар