25.8.08

Лого ревю: БНТ

В края на миналата година БНТ обяви конкурс за ново лого и "опаковка". Честно казано, не очаквах от там да се роди кой знае колко драстична промяна, но се оказа, че греша. През юни националната телевизия наред с новата програмна схема анонсира промени в имената на каналите си и визията им от есента.

Името и логото на Канал 1 се появиха преди петнадесетина години, когато се симулираше конкуренция с втория канал на държавната телевизия - Ефир 2. След отварянето на националния ефир и редуцирането на БНТ до Канал 1, сателитния ТВ България и регионалните центрове, правилата на играта се промениха и Каналът загуби позиции. Иначе симпатичното лого, изобразяващо К и 1 чрез непрекъсната линия под формата на екран, започна да се износва, а в последните години санстефанци започнаха без ясна идея да налагат паралелно старото лого на телевизията, дело на Стефан Кънчев, предсравляващо преплетените като телена антена букви Б и Т.

Новата визия се прокрадна в рекламата на новото предаване "В неделя с...", което, дръж се здраво, ще заема 8 часа от програмата в почивния ден и ще бъде водено от завърналия се на екран Димитър Цонев.

Промяната на името от Канал 1 в БНТ 1 и от ТВ България в БНТ Сат, както и аналогичните ъпдейти в региналните програми, е правилна и очаквана. С навлизането на цифровата платформа се очава националната медия да получи ресурс за втори политематичен канал и специализирани програми, които в новата структура на бранда ще получат имена като БНТ 2, БНТ Кино, БНТ Спорт.

Логото представлява тъмночервен квадрат с дясно подравнена единица, а буквите от името БНТ е разположено в отделни по-малки квадрати отдолу. Решението е близко до ума - честно казано, ако аз трябваше да го правя, това щеше да е едно от първите ми предложения. Структурата е простичка и позволява лесно разширение и надграждане. Не съм сигурен дали да го окачествя като проблем, но съм виждал сходни визии в поне още 3-4 телевизии по света, демек авторите хич не са си дали зор да произведат нещо оригинално. Първоначалните коментари акцетираха върху избора на червения цвят, който ще отличи БНТ от двете други телевизии с национален обхват, залагащи на зеленото и синьото, но пък ми се струва, че е по-разумно да очакваме цветовия елемент да се размие в заставките на отделните предавания и очаквани нови канали. По-неприятен е момента с трите малки квадратечета, напомнящи нездраво на тези от логата на Би Би Си и конкурентната Би Ти Ви.

Дали телевизията ще закопае по-дълбоко в клишето на бюджетен разхитител или ще придобие вид на значима обществена медия зависи изцяло от програмата - за това трябва да изчакаме и да видим промяната на живо през септември.

10 коментара:

Анонимен каза...

Баси талаша! Няма никакво подравняване на нищо по нищо,ориентацията е вертикална когато следва да е хоризонтална, като на самия екран... и т.н. и т.н.
Сина на секретарката явно пак е изкарал некой лев.

plamenj каза...

Конкурсът е публичен, няма начин - закони: 'БНТ обявява конкурс за проект за цялостна "опаковка" на програмите на БНТ' Логото съм прерисувал по заставките и нямам претенции за прецизност, но подравняването съм убеден, че е такова, т. е. няма го.

Bruce Wayne каза...

адски напомня на списание "Едно", дано не оставят това баламско лого

a това чудо какво е?

http://programata.bnt.bg/var/plain/storage/images-versioned/20489/2-bul-BG/1.jpg

plamenj каза...

Туй актуалното лого на ТВ България, бе, в Готъм нямате ли сателити? Телевизията ще се казва БНТ Сат вече и силно се надявам да няма слънца, луни, палми и чадърчета на логото.

Lako каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
soregashi каза...

Ahahahah тва лого е направо смешно. Сигурен съм, че може да се измисли нещо много по-готино, но проблема не е в логото. Цялата "шапка" на телевизията е зле. Водешите са като извадени от 68-ма, а студиата им са супер грозни... абе кофти работа. Тва слънце на сателитния, обаче, е още по-голяма излагация. Не знам какво точно трябва да стане, че да започна да гледам БНТ, нямат нищо за млади хора... всичко е за бабките ;)

plamenj каза...

Логото е малка част от идентичността на една телевизия и в случая, независимо, че технически има дефекти, е резултат от правилно брандинг мислене. Каква ще е останалата част от резултата... ще видим.

Анонимен каза...

Много е грозно!

Анонимен каза...

БНТ е най-свестната телевизия в България и се надявам да не си сменя основното лого, това с телевизионната антена. В него хем се вижда антена, хем се виждат буквите БТ на кирилица. Супер е. Надявам се също да си останат по-елитарно мислещи, че да може някъде човек да види стегнато и трачотно поднесени новини.

plamenj каза...

трачотно?

Публикуване на коментар