21.8.08

Знаменателен избор

Не се прави знаме така. Националните флагове са резултат от вековна история, династични наслагания, геополитически съображения и стриктно следване на хералдиката и вексилологията. Не, ама да.

Преди около месец Муфид Ад Джазаири обяви конкурс за нов държавен флаг на Ирак, отворен за художници, дизайнери, обикновени граждани и чужденци. До края на годината размирната страна трябва да има нов национален символ.

Историята на "конкурсните" флагове започва през 50-те години на миналия век в Канада. Политикът от опозиционната Либерална партия Лестър Пиърсън лобира за чисто канадски дизайн, който да замени традиционната колониална инсигния с Юниън Джак в горния ляв ъгъл. В началото на 60-те дискусията става публична, а след сложни политически маневри и над 3500 получени предложения, парламентът и кралица Елизабет II одобряват дизайна на Джордж Стенли с две червени и една бяла вертикална ивица и кленов лист - един от най-характерните и запомнящи се флагове в света.

В подобна криза на националните символи продължава да се намира Нова Зеландия. Синята инсигния с Южния кръст няма нищо общо с идентичността на новозеландците и е прекалено подобна на австралийския флаг. Предложенията са много, но фаворит е черният флаг със стилизирано изображение на сребърна папрат - национално растение на островната държава. И цвета, и растението отдавна са се превърнали в символ на Нова Зеландия и са познати на феновете на ръгбито доста по-добре от знамето, засега обаче няма сериозни индикации за успех на инициативата.

Новите държави, родени след разпадането на Югославия, не случват на знамена. Република Македония си харесва Звездата от Вергина, но острата реакция на Гърция принуждава македонците да я разтеглят до нещо като психеделична версия на японското Изгряващо слънце.

Актуалният флаг на Босна и Херцеговина изглежда наистина куриозно - жълт правоъгълен триъгълник на син фон с редица от бели звезди по хипотенузата. За него е виновен висшият представител на международната общност за Босна и Херцеговина в годините след гражданската война - испанеца Карлос Вестендорп и въпреки странния си вид в него може да открием референции към гербовете на средновековната босненска династия Котроманич и на провинцията в границите на Хабсбургската империя.

С подобен дизайн се сдобива и Косово и то още преди независимостта му да бъде призната. Конкурсът ражда абсурдни предложения, но нито това, нито конфликтния статут и позицията между Албания и Сърбия, оправдава крайния избор - златист контур на границите и 7 звезди, символизиращи етническите групи в провинцията.

През 60-те години на Ирак заимства дизайна на флага си от този Сирия - хоризонтални ивици в традиционните арабски цветове червено, бяло и черно и три зелени звезди, символизиращи идеологията на управляващата партия Баас. По-късно е добавен надписа Аллах Акбар с почерка на самия Саддам Хюсеин. След свалянето на диктатора звездите отпадат, а типографията е коригирана.

Този мой вариант, в който зеленото става пълноценна ивица между червеното и черното, елиминирайки спорните символи, но запазвайки се като цвят, а бялото се превръща в две тънки ленти, означаващи реките Тигър и Ефрат, не съм пускал по две причини - не знам къде и има известна прилика със знамето на Кения.

4 коментара:

soregashi каза...

Хммм, не знаех това за канадския влаг. Определено е нещо интересно за научаване, а и флага наистина е един от най-познаваемите символи в света. Твоя вариант за флаг на Ирак ми харесва, а и приликата с Кения е доста спорна като се има предвид щита (на това ми мяза) в-у кенииският флаг. Може да сложиш две ракети и усмихната снимка на Буш в-у флага... ще е доста актуално :devil:

Анонимен каза...

Пламене загубил си неедновременния контраст с тия бели линии ( надявам се схващаш какво говоря )

plamenj каза...

T.e. едновременния контраст? Не мисля, че трябва да го има, така или иначе...

Анонимен каза...

реших, че косово са ставали 7 пъти световни шампиони, та оттам звезидте, а то какво било :)

Публикуване на коментар