15.3.07

Бирени

Колекционирането на бирени подложки се нарича тегестология. Според Гинес най-богатата колекция е на някакъв си Лео Пискер - австриец, който имал към 150 000. Аз съм с не повече от 100, но пък имам и капачки (все пак бирата, която си купиш от магазина, не идва с подложка) и чаши (странно, но в България не съм крал чаши от заведения).

Ето малко линкове да се образоваш по темата: Бруериана, Пиво.ру, Международно сдружение за бирена култура, колекцията на Рената Горска, Иън Калвърт е написал книга, Линкове от Британското общество на колекционерите, Биърматмания, Биърмат.де

В Германия броя на изпитите бири в кръчмата се отичта от сервитьорките с чертички върху подложката.

Малко линкове към пивоварни музеи в Германия: Франконски, Баварски, Дортмундски, Саксонски, Фелзенкелер, Прицвалкски, Ирзенски, Щуцхойзер, Дом

Аз съм бил само в пивоварната на Калсберг в Хомбург. Тук е мястото да се отбележа, че най-добрата немска бира Karlsberg Urpils не бива да се бърка с датския (че и иначе се пише)!

Енея изказва предположение, че бирата е Отговорът. Отговорът, разбира се, е 42, но защо Въпросът да не е Бира?

Можеш да си купиш Биъртендър от Хайнекен и Крупс и да разполагаш с прясна наливна бира вкъщи. Аз няма - цената на устройстовото е 487 лв, а кегче от 4 литра е има няма 20 лв, при това се предлага само Хайнекен.

Всъщност Биъртендър не е първата подобна инсталация (чудя се дали мога да ги съдя за подвеждаща реклама), а Пърфектдрафт на конкурентните ИнБев и Филипс. Него обаче, уви, не можеш да си купиш, или ако си го купиш, няма кой да ти доставя кегове защото се предлага само в Германия, Белгия и Холандия. Предимствата са очевидни - намира се на цена от 130 евро за машинката, кеговете са 6-литрови, асортиментът от бири включва 12 марки (варират според страната), сред които Бекс, Стела Артоа, Гролш, Леф, Дибелс. И при всичко това немците мрънкат - скъпо било, малко видове бира... ми елате тук на Биъртендър за 250 евро! Пак излязохме по-заможни от тях, не знам как я мислят тая работа в Хайнекен, ама хич не ми се нрави да ме правят на маймуна.

В тая връзка, ИнБев щели да купуват Анхойзер-Буш. Бляк.

Съдейки по стартиралата преди няколко дни билборд кампания Карлсберг България (Туборг, Шуменско, Пиринско) са решили да въведат и немската си марка Холстен. Тъкмо за лятото.

Наздраве!

6 коментара:

Unknown каза...

Тоз Хайнекен от Биъртендър-а не излиза ли по-скъпо от колкото да си го купиш в заведение? 1/2 литър отива към 2.50лв ?!

plamenj каза...

горе-долу е колкото в заведение... зависи кое. плюс инсталацията - ако изпиеш 100 кега ти добавя към лев на всяка бира + ток, плюс коснумативи. при това хайнекен е кофти бира.

той жилет го е измислил навремето, ама на.

а иначе бутилката е 1 лв.

Анонимен каза...

Наздраве!

Анонимен каза...

Hi

Thanks for visiting my beer coasters web page

Renata Górska
www.beercoasters.silesianet.pl

plamenj каза...

:-) But of course, Renata!

Анонимен каза...

Разполагам с много голяма колекция нови бирени етикети от България и света по сайтовете за обяви имам качени обяви ако някой се интересува :)

Публикуване на коментар