21.3.07

Буябес

Както вече уточнихме блога си е строго личен и мога да си пиша за каквото си искам. С този постинг обаче не иска да докажа горното по най-груб начин, а да продължа една интересна тема, която намери място в сайта на Брандченъл, а от там благодарение на мен и в седмичния джус.

Става дума за буябес, която поне засега не е запазена марка с контролиран произход, така че мога свободно да публикувам моята си рецепта за нея. Става вкусна, но, предполагам, е толкова далеч от льо орижинал, че би накарала всеки заклет марсилски готвач да извърши ритуално самоубийство с ножа за обезкостяване на риба.

Какво ти трябва (всичко е на око, ще се оправиш някак с пропорциите):
2-3 вида морска риба (избягвай тон и сьомга), скариди, миди, октопод (продават се замразени миксове от морски дарове, които стават ако махнеш ролцата от раци, щото, нали, не са ролца от раци), морков, картоф, магданоз, зехтин, глава лук, праз, чесън, копър, домати и доматено пюре, мащерка, куркума, портокалова кора, пастис (така французите наричат мастиката) бяло вино, масло, черен хляб, сол, черен пипер, тенджера (как супа без тенджера; тенджерата, убеден съм, заема 11-о място във всички класации на 10-те най велики изобретения, горката)

Какво да правиш:
Вариш рибешките глави, кости и опашки, цял стрък магданоз, морков, картоф, сол, черен пипер половин час. Прецеждаш за да остане чист бульон и много внимаваш да не го изхвърлиш в мивката, вземайки го за мръсна вода.

В зехтин задушаваш ситно нарязана глава лук, стрък праз, 3-4 скилидки чесън и копър (ок. 10 минути). Добавяш 2 изчистени и смачкани домата, супена лъжица доматено пюре, мащерка и нарязан магданоз. Ври още 10 минути и пасираш всичко. Това се прави за да си сигурен, че това, което в последствие ще плува в супата ти, е плувало и приживе.

Добавяш нарязаното на ситно филе от риба, морските дарове, черен пипер и куркума. След 10 минути добавяш бульона (и още вода, ако трябва), 2 ленти портокалова кора (внимавай, ще ги вадиш накрая), ч. л. мастика и с. л. вино. След 1/2 час е готово. Сервира се с препечен черен хляб намазан с чесново масло. Воала!

С какво: с лъжица. Добре де, с розе, охладено, може и френско.

С кого: с любим човек. Ако си мъж и любимият ти е жена, още по-добре - повече вино за теб.

* Плакати на Алин Готие може да си купиш от тук

1 коментар:

Анонимен каза...

Краси: мммммммммммммм, много е вкусно наистина!

Публикуване на коментар