30.8.12

Разни 99

Една от онези искам-да-се-бях-сетил-пръв идеи, разбира се, ако можех и да рисувам - вдъхновението на Адам Кофърд е формата на Туитър-птичето, чиято форма той натъкмява от други (анимационни и реални) герои. Тук пък са плакатите от серията.

А някои от тях се оказват и преплетени във формата на сърца.

Няма да повярваш, колко често разни лафове са приписвани на известни личности. Обичайните заподозрени - Оскар Уайлд и Уилям Шекспир. Е, това не е от Шекспир!

Аокигахара - гората на самоубийствата в подножието на Фуджи и неочакваната мъдрост на един геолог, по неволя превърнал се в пазач и хронолог на това странно място.

Доказателства, тонове доказателства, че учените по света нямат достатъчно смислена работа и трябва час по-скоро да бъдат впрегнати в строежа на нова Хеопсова пирамида, използвайки античните технологии и методи, в сайта Невероятни изследвания (даващ и подобаващи "Нобелови награди"). Любим отличен проект - ефектът на Кока-Кола върху подвижността на спермата.

Великолепно - класически филми, стилизирани като османски миниатюри.

Интерактивен глобус с данни за легалната международната търгвия на малки огнестрелни оръжия и амуниции. Какво ли ще стане, ако добавим тежките и стратегически въоръжения и контрабандата?

Превъзходно мляко, пречистено и обогатено с гаргара от бели образовани момичета с елитно потекло. Сериозно.

Какво биха хапвали героите от Спасителят в ръжта, Оливър Туист, Алиса в страната на чудесата, Моби Дик и Мъжете, които мразеха жените.

Докато ние кръщаваме метростанции на Европейския съюз, картата на Лондонското метро получава поредното си превъплащение - този път на прицел е Библията. Скролни надолу за още вариации по темата карта-метро.

Най-най-абсурдните опити за свалка. Ако искаш, наречи го "социален експеримент", след като спреш да се хилиш.

Т-Рекс се оказа не кръвожаден динозавър, а сладко животинче с прекалено къси ръчички за каквото и да е. Но поне се опитва, симпатягата.

В България телефонните кабинки се превръщат в дразнещи билборди, в Сао Пауло - в забавни градски произведения на изкуството.

Как щеше да изглежда Уикипедия, ако беше създадена от дизайнери - онези, как се казваха, "ю екс дизайнери", ама с вкус? Ами, много добре.

Виж, дисбалансът в представянето на исторически събития там, не е толкова похвален.

Блъди Кътс е поредица от 13 британски късометражни хорър филмчета (от които досега са пуснати 5), които впечатляват дори отявлен нелюбител на хоръра, като мен. Обърни внимание на Съкаблъд, който даже наскоро спечели някаква награда.

Прелюбопитната история на Варшавския базилиск (която пък ме отведе до книгата Криминално преследване и смъртни присъди на животни). Светът не е смахнат отскоро.

Излиза, че Ван Гог е крал от визуализации на океанските течения на НАСА!

Китай изнася и еднотипни, призрачно празни жилищни комплекси - вече в Ангола.

Он Голс Скорд е прозаичното име на най-добрият блог за футболни визуализации, инфографики и куизове за лога, на който съм попадал досега. Т. е. най-добрият е. И това е само началото на поредицата графични проекти със спортна тематика - затегнете коланите и кликайте смело.

Започваме с Шампонския кръг - по-елегантния начин за показване на елиминиационните фази в последните няколко сезона в американските спортове и футболните турнири. Следващите няколко линка са от едното от двете водещи събития на лятото - Олимпиадата в Лондон: по една вариация на олимпийското лого всеки ден, по-различните пиктограми, броят (и видовете) на световните рекорди през годините, олимпийските кръгове като средство за представяне на различни статистки по континенти, резултатите на победителите от всички игри в 100-те метра бягане, плуване свободен стил и дългия скок, или колко по-силни са станали атлетите за един век, отново за графичната опаковка на Лондон 2012 и вариантът на Харис Цевис за Яху, най-младите и най-възрастни участници в състезанията.

И 2 от другото - Евро 2012 в Полша и Украйна: кой отбор и кога бива споменаван най-често в Туитър по време на мачовете от турнира и няколко фотографски "двубоя" паралелно с програмата на истинските.

О, да - знаковите модели маратонки на Найки, стилизирани и подредени по десетилетия. Върнете ме в 70-те, моля!

В този епизод на защо-дизайнът-на-ежедневни-предмети-е-най-важен: бутилчицата за соев сос на Кикоман.

Многото лица на гейшите в Япония от края на 19. и началото на 20. век в оригинални оцветени снимки.

Един красив и много човешки проект - 50 дни, прекарани в пътуване по света, 50 ястия, споделени с различни хора. Искам и аз.

Дизайнери си играят с храна. Деца.

Сещаш ли се историята на бръснарските стълбове? Ето ти едно вино от Ла Риоха с такъв дизайн ¡Салуд!

Как дребен детайл в логото върху екипите на националния отбор на Испания разпали ожесточен хералдически спор, в който неволно е намесена Франция (и ако разбираш немски, разбира се).

А това е далеч не толкова скандалната, но приятно визуализирана история на кралския герб на Обединеното кралство.

Карта на владенията на Юнайтед Фрут в Централна Америка от 1909 г. - да, точно тези Юнайтед Фрут.

Браян Сондърс обича да си рисува автопортрети в различни състояния. Например под въздействието на всевъзможни наркотици. Можеш ли да познаеш, какво е взел за горния портрет?

Голяма колекция архивни снимки с голяма резолюция, които може да подредиш удобно по място, фотограф, тема.

София не е единственият град, в който си фантазираме метро. Белград пък съвсем си няма. Но ако имаше, щеше да изглежда супер добре.

И отново - популярност и значение на различните цветове в брандинга.

Подробно описание и сравнение на филмови сцени, отпаднали или сменени в различни версии на ленатата от съображения за цензура.

Този линк обединява темите от предходните два - какви цветове са преобладавали в плакатите на мейнстрийм кино продукциите в последните 100 години. Май не е трудно да се види тенденция.

Всичко онова, което прави американската нация велика странна.

Три брандинг компании, с фокус върху бирения дизайн, и трите въвлечени в освежаването на портфолиото на бившите СтарБев, включващо марки като Каменица и Старопрамен: Картилс, Пиерини и Кокун, както и интервю по темата с Дъглас Кауфман от последните.

О, не! Оказва се, че продължителността на живота зависи от това, до коя спирка на метрото живееш. Вече си търся апартаментче около Оксфорд Съркъс.

За хората, държащи на удобството в самолета, Сийтгуру дава информация за най-приятните места в различни модели и авиокомпании. Но не може да те спаси от потния хъркащ дебелак на седалката точно до теб.

ОК, това може да е истинско чудо, ако някой се заеме с разширяване обхата на проекта - какво отличава визуалната среда в различни градове, така че мястото на всяка улична снимка да може да бъде идентифицирано. Започваме с Лондон и Париж.

Страната на чудесата и огледалният свят в метро карта и на тениска. Алиса вече не може да се изгуби.

Фина работа с шрифтовете и не толкова префинено чувство за хумор. Защо не правят такива рекламни агенции тук?

Вече нищо не е същото - нов биологичен вид е открит във Фликр. Къде са класически естественици със зелени джобести панталони, ей такива лупи и мрежа за пеперуди?

Ако си мислиш, че бутафорните исторически филми от сорта на Хан Аспарух са български приоритет, тук можеш да изгледаш в пълна дължина една класика в жанра от Румъния. А може и да не го правиш.

Много, много лондонски витрини. Мило някакво.

А това е новото, незнамсиколко екологично лондонски такси от Нисан, което постепенно ще замени класиката.

Какво означава да си беден в _______.

Ясно е, че не изчакваш надписите след филма за да разбереш, коя е била музиката в него. Но е ясно и, че понякога адски искаш да я откриеш.

Ана Галван и Майк Мичъл.

Типографското разделче в тези Разни започва със 100 безплатни (и хич нелоши) шрифта, както и 30 нови, на които можеш да обърнеш внимание, ако имаш излишни пари за тая работа.

Всъщност, не е необходимо да се навътре в типографията, за да ти е интересно това: в началото на 20. век Фрактур, вид готически шрифт, е толкова доминиращ в Германия и Скандинавия и толкова различен като рисунък от обичайната днес латиница, т. е. Антиква, че се счита за едва ли не отделна азбука. Фрактур надживява с няколко века популярните през Средновековието в останалата част на Европа Ротунда и Текстуалис. Противно на очакваното, тези, които виждат сметката стандартния Швабахер шриф и ръкописната му, на практика неразбираема за който и да е днес, разновидност Зютерлин в Германия, са нацистите.

А ти какво можеш да правиш срещу 5 кинта?

Едно време е било нужно да си докараш рак на белите дробове за да събереш пълната колекция прелюбопитни картички от цигарени кутии. Сега явно не е нужно да събираш картички за тая работа.

Синемариум - плакати на класически холивудски филми в комикс интерпретация.

Един куп стари футболни плакати, програми, стикери и списания от Дания и Англия (античния дизайн на сайта само подсилва усещането, че се ровиш в прашен сандък на тавана).

Урбанизацията в гифове от сателитни снимки.

Една от най-тъпите гледки на нашето време е тази на човек, който снима с Айпад. Смешно изглеждаш, пич.

Може би малко самоцелно и прекалено стилизирано, но все пак интересно графично сравнение на парковете Тиергартен, Сентрал, Розенборг, Пиедмонт, Вондел и Проспект и Голдън Гейт.

След като ти омръзне да си играеш с Лего на пода, може да построиш нещо върху истинската карта на Австралия.

1 коментар:

Комитата каза...

Телефонните кабинки - велики! Уикипедия - не толкоз (на някои от предлаганите промени бих се възпротивил с пълна сила)

Публикуване на коментар