8.8.12

Синьо 2

Да, преди време имаше такава поредица тук. Мразя да оставям нещата недовършени, но прекалено често ми се случва... ще видим.

В дневната светлина преобладава синьото - ако само синята светлина бъде блокирана, на човек му се доспива, но ако бъде стимулиран със синьо, може да остане буден и свеж по-дълго.

В средновековна Европа син пигмент се добива от растението сърпица, а отглеждането и търговията с него са в основата на замогването на градове като Тулуза и Ерфурт през Ренесанса. Постепенно обаче, въпреки протекционистката политика във Франция и Германия, сърпицата е изместена от индигото. През 19. век немският учен Адолф Байер (който не е свързан с Фридрих Байер, основател на химическата компания) отвръща, като открива синтетичен заместител на индигото.

Сини ризи е прозвището, с което са известни членовете на крайно дясната Национална гвардия в Ирландия, просъществувала за кратко през 30-те години, както и на Фин Гел, партията в която гвардията се влива.

Ако си син в Германия, значи си пиян, а в Япония - млад.

Заради синия цвят, в който се отбелязват забележките на цензурата, във Великобритания порното е известно и като сини филми. В Индия с това име е се наричат аматьорските записи, макар и не по тази причина.

И още нещо в тази връзка - с израза сини топки се нарича състоянието на мъжките тестиси в резултат на дълга, но незадоволена възбуда.

На точно обратния полюс са сините закони в САЩ и Канада, целящи да затвърдят спазването на религиозни норми и традиции.

Достъпността на оцветената в синьо вълна през 17. век (в сравнение с елитното черно) може да е в основата на това понятие - членовете на британския парламент на Оливър Кромуел, известен със строго пуританското си законодателство, носели по-народните сини чорапи. Сини чорапи по онова време наричали и образованите жени.

Задължителната снимка на сините покриви на Санторини. Синьото преобладава обаче и на две други места - покривите в Корея често се боядисват в този цвят като символ на благосъстояние, както на север, така и на юг, а раджастанския град Джодпур е известен като Синия град, заради необичайната популярност на цвета във фасадите на сградите.

Още в древния Рим служителите на реда са носили синьо. Синьото обаче се асоциирало и с варварите. Може би това е причината, която не открих предишния път, то да е така популярно като полицейски цвят.

Името на португалските декоратвини плочки азулежос не идва от името на цвета синьо на португалски, а от арабсата дума ал зулай - полиран камък. Исторически те винаги са били многоцветни, а модата и популярността на комбинацията синьо-бяло идва след навлизането на китайския порцелан в Европа.

Най-известната творба на френския художник минималист Ив Клайн е серия монохромни сини платна - ИКБ. Синият конник е името на творческия кръг на експресионистите Василий Кандински и Франц Марк.

Няма коментари:

Публикуване на коментар