22.8.12

Салатата, ракийката...

На първо четене тази салата е малко хипстърска и твърде здравословна, но си струва да я пробваш най-вече заради вкуса. И това ти го казва човек, който по принцип не яде салати (и очевидно е безпринципен).

Трябват ти: пресен спанак, круши, орехи, сирене халуми, сок от нар и олио от тиквени семки.

Какво да правиш: Изплакни спанака в хладка вода, не трябва да е много - целта е не да доминира, а да предостави благоприятна основа, върху която сладостта на крушата и солеността на сиренето да си взаимодействат и комбинират максимално приятно.

Ядките на орехите нарежи на дребно или както предпочитааш да си ги хапваш. Крушите от сортовете Вилямова масловка или Форел са едри, красиви, сладки и не твърде меки, което ги прави идеална за салатата. Изчисти ги от семките и нарежи на тънки филийки. Направи го в последния момент преди сервиране, за да запазиш плода свеж.

Халуми е солено гръцко сирене, което напоследък се намира често в менютата на заведенията със средиземноморски уклон в готвенето и с което сигурно си си имал вземане-даване. Запечи го кратко на тиган без мазнина до получаване на хрупкава кафеникава коричка. Спанака, орехите и крушата смесвам, а халумито поставям отгоре, ама това щеше да се сетиш и сам.

Заливката се прави с няколко капки гъст сок от нар, олио от тиквени семки или зехтин и малко лимон (защото крушите вече отговарят за плодовата киселина). Нарът е бъкан с витамини, минерали, антиоксиданти и всякакви полезни вещества, чак се плаша. Сокът се намира в арабските магазинчета - имай предвид, че е чисто готварски продукт и не става за пийване. Олиото от тиквени семки е национална гордост на Австрия и е толкова благотворно за организма, че често минава за хранителна добавка. Тук обаче се намира трудно и е доста скъпо, така че по иванзвездевски може да го замениш със зехтин. Бон апети!

Впрочем, четат ли ти като цяло се повече постинги за бири и храна, че нещо ги занемарих напоследък?

2 коментара:

Георги каза...

За бира - да.

Анонимен каза...

бири и храна - da

Публикуване на коментар