30.11.10

Как се храниш?

Вкъщи пия кафе, на път за работа си взимам второ и кроасан или сандвич. Работя на място, където няма нормални възможности за обяд, затова пропускам. Не ям и какъвто и да е джънк - разните му солети и чипсове са бъкани с отрови, пък и смятам консумацията им в офис с други хора за неприемлива - възпитание, какво да правиш. Най-много по 1 вафла, но не ме кефи като знам какво има вътре.

Гледаме да вечеряме по-рано - за да е заедно с Ема, пък и ми оставя време от 3-4 часа преди лягане. Готвя всяка вечер, когато не ядем навън, което пък е ограничено от броя на заведенията, в които не се пуши. Обикновено има месо, като се старая съотношението между месото и зеленчуците да е поне 2 към 1 за зеленчуците. Най-често ядем пилешко, но само Дюк - не е идеално, но поне си спестяваме богатството от химически добавки, което се съдържа в другите видове. Честно казано, ако Дюк изчезне от пазара, най-вероятно ще спрем да ядем пилешко месо. Почти сме изключили свинското от семейното меню, за сметка на телешкото. Кофтито на телешкото, което се предлага в България е, че животните не са гледани и хранени, така както трябва да се гледат и хранят за месо. Така се получава, че дори месото на млади животни е доста жилаво. Когато има възможност, готвя агнешко по един мой си чуден начин - мариновам го кратко в кисело мляко, после го овалвам в риган, магданоз и джоджен и го минавам през тигана, после отива върху марокански кус-кус със зеленчуци.

Риба ядем все по-често - най-много ципура или пъстърва в плик на фурна, но и сьомга и морски дарове, предимно скариди. За сьомгата (съвсем за кратичко на тиган, че да е свежа и сочна) си имам специален сметанов сос с много лимон, чесън и горчица. Скаридите с малко чесънче са идеални, лошото е, че почти всички на пазара са от тайландски ферми, където кой знае как ги гледат. Въртя продуктите и кухните - средиземноморска, азиатска, централноевропейска, по-рядко нашенска - всяка вечер, не обичам да ям едно и също. Пикантно стър-фрай месо със зеленчуци чудесно се допълва с малко кокосово мляко. Обикновено не спазвам сезонността на зеленчуците. Предимно пържа, мазнината е изключително зехтин, за сосове използвам и масло (едно време му казваха чисто масло). Хляб вечер ядем рядко, понякога изпичам замразен. Но като цяло полуфабрикатите липсват от кухнята, бланшираните картофи са изключение, но и те са на път да изчезнат. Впрочем, ям много картофи под различна форма. Сирена ям всякакви, с изключение на българско саламурено - няма нищо по-хубаво от бучка пармезан, малко хамон серано, маслини каламата и артишок с чаша червено вино.

Вечер пия по няколко бири или вино, отучих се от твърдия алкохол, газирано безалкохолно пия рядко - ако няма друго. Вода пия рядко, но общо взето поемам достатъчно течности и не мисля, че е недостатък.

За балансирано хранене трябва да ям повече варива и плодове. Варивата, честно казано, не ми липсват, но плодовете са друго - предпочитам ги като сок, но него трябва или да си го направиш, или да го купиш - много ми се ще смутитата да са по-достъпни тук.

19 коментара:

Антония каза...

Закуската ми е константна от години насам: кафе и кейк, кифличка, кроасан или бисквита. Сутрин не мога да понасям миризмата на солено, призлява ми направо. Затова и когато Тото реши да закусва яйца с бекон или нещо подобно (вместо традиционното кисело мляко, ядки и кафе) -- бягам надалече :)

Полуфабрикати не купуваме. В магазините обикаляме само щандовете по краищата, там където са пресните зеленчуци, охладеното месо, млечните, яйца... Централните алеи с пакетираните храни с двугодишен срок на годност са ни чужди.

Готвя, не купувам готови манджи (освен когато поръчваме от ресторант). Рецептите ми са простички, защото висенето над печката не ми е любимо занимание. Обичам да правя супи (разнообразни крем видове от всички зеленчуци, за които се сетя да ги пробвам как изглеждат пасирани, и някои по-бистри варианти като пилешка, градинарска, гъбена). Добре ми се получават.

Салатите са задължителни и огромни -- доматени през лятото, а през зимата предпочитам зеле, моркови, марули. Правя разнообразни дресинги, ядките също не ги пестя.

Основното винаги е месо. Пиле, свинско, пуешко, риба, рядко агнешко, почти никога телешко (защото не успявам да го приведа във вид, годен за консумация, уви, просто не ми се получава). Птиците ги пържа леко и бързо. Използвам случая да заявя, че съдовете с керамично покритие са най-великите на света, просто не знам как съм живяла без тях. От около половин година ползвам само тях -- нищо не залепва ама грам (тефлонът пасти да яде), много са тежки и конкурират cast iron и инокс тиганите в това отношение, нагряват равномерно и въобще нямат нито един недостатък. Рибата я пека, защото пържената й миризма ме убива направо. Свинското го мятам в дълбок гювеч на бавен огън или пък леко го препържвам преди да го запека. Пържолите са на грил. Чесън не използвам грам, но виж другите подправки не ги пестя :)

Картофи у дома се ядат веднъж на 4-5-6 месеца сигурно, оризът също е забранена храна. Паста се прави рядко, само след тежко физическо натоварване. Въобще въглехидратите са яко низвергнати. Освен малкото количество за закуска -- единственото отклонение от правилото "No sugar" е шоколадовият бонбон с някоя от следобедните чаши чай (черен Линдор или топките на Моцарт). Хляб не ядем. Имам кутия със сухари за спешни случаи и толкова. Понякога се изкушавам с тортички по заведенията, ама заради проклетото пушене и ние много рядко излизаме. Напоследък са се научили да правят маскарпоне кремове, това е предпочитания от мен десерт.

Обожаваме всички видове сирена (включително саламурено, фета, кашкавал), ядем ги в огромни количества. Яйцата ги купуваме на кори направо, свършват за нула време. Киселото мляко е всекидневна храна, а прясното е за кафето и за разните гратени. Безалкохолни не купуваме никакви. Пием вода (от кана Брита) и много чайове (черен преди обяд, зелен следобяд, билкови за вечеря). Гледаме да поемаме 2-4 литра течности на ден. Плодовете са рядкост у дома, не защото не ги обичаме, а заради твърде многото фруктоза у тях. Соята е тотален no-no, другите бобови са рядък, но любим гост на масата.

Малко фанатична работа е нашето ядене, ама то... със сегашното качество на храните човек трябва да е или талибан, или от желязо.

plamenj каза...

Супер. Има една силна тенденция и вкъщи да стане това, което е у вас... Някои съставките и продукти вече са с пълна забрана. Но ще ми е доста трудно да се откажа от въглехидратите, а и на този етап не желая :-)

Надя каза...

направо не знаете къде попаднахте ;)))

като ви гледам режимите и на двамата - не са от най-здравословните, въпреки че се доближавате максимално до желаното :)

като за начало, Пламен - повече вода. организма ни е 90% вода като се родим и 50% като навършим 80... прави си изводите. добре е да се пие поне по 1.5-2 литра на ден. бирата и виното не я заместват, безалкохолните още по-малко.

каната Брита... можете спокойно да я изхвърлите - според последни проучвания каната задържа бактерии и ги пуска във водата, която пием (и да, знам че има сложено сребро за да убива бактериите, но не е достатъчно). пийте изворна и редувайте с минерална.

смутита можеш да си правиш в къщи супер лесно (дооста по-лесно от соковете), само трябва да си купиш блендер. ние пием смути всяка сутрин за закуска.

месото! да се води здравословно храненето (по всички стандарти) не трябва да превишава повече от 2-3 пъти седмично. яденето на месо всеки ден е доста далече от здравословно... и за инфо - рибата влиза в графата с месото и аз лично я препоръчвам пред останалото.

млечните продукти - същото като месото, до 2-3 пъти седмично. и за да не зачеквате темата с протеините ще ви кажа, че организма ни има нужда от точно 210 грама протеини на седмица, а не 1000 - 1500, да не говорим че във въглехидратите също има протеини, но това е дълга тема.

въглехидратите не са за изключване! всъщност зеленчуците и плодовете са въглехидрати. това, което трябва да се спре са така наречените комплексни въглехидрати - бяло брашно, бял ориз и т.н. (което и правите, браво!). добре е обаче в менюто да влизат пълнозърнестите храни...

хайде стига толкова...
успех със здравословното хранене!

Антония каза...

Надя, у дома знаем, че храната трябва да се състои главно от мазнини и протеини, а въглехидратите ни са по-скоро като добавка. Силно несъгласни сме с идеята, че месото трябва да бъде ограничено, всъщност то е основния ни източник на енергия. Изчели сме огромно количество МЕДИЦИНСКА литература (не натур-философски, ню-ейджистки и т.н. проповеди), подготвени сме добре по темата, може да спорим дълго и напоително кое е ОК за тялото и кое не ;)

За протокола, дневно човек се нуждае между 1 и 3 грама протеини на килограм живо тегло. Има незаменими протеини, има незаменими мазнини, няма незаменими въглехидрати. А минералната вода идва в бутилки, съдържащи бисфенол-А -- вещество, което преди няколко дни бе забранено за бебешките шишета от Европейската комисия, защото е канцерогенно. Да не споменавам колко неправилно е да купуваш вода, доставена от другия край на страната... Ако миеш редовно каната Брита и сменяш навреме филтрите, няма защо да се притесняваш от бактерии и прочие страхотии.

Пламен, и аз обожавам картофите. Въобще да не споменавам колко си падам по сладкото... Ама зорлем се наложи да се образовам и да променя хранителния си режим. Съгласувала съм всичко с наистина образовани лекари, това е правилната формула. Като човек, който дълги години заобикаляше месото (не бях вегетарианец, в никакъв случай, просто не ми се ядеше месо, налитах на млечни, яйца, плодове, зеленчуци и сладко), питай ме дали не ми беше трудно да свикна :)

Надя каза...

Чудничко стана тук! :)

И понеже и аз съм изчела тонове Медицинска литература, и не само съм я чела, ами и учила, че дори и изпити съм взимала по анатомия, биохимия + здравословно хранене ще направя няколко уточнения :)

Основният източник на енергия на организма са въглехидратите, ако някой си мисли че са протеините е скъсан от раз.
Протеините са съвкупност от 8 незаменими амино киселини, които са така наречените building blocks на тялото, и да, изключително важни са за всяка една клетка, но не са носител на енергия. И за да сме още по-точни въпросните амино киселини се съдържат и в суровите ядки и някои зеленчуци и варива.

Месото от своя страна е натъпкано с антибиотици и хормони, затова е добрре да се консумира органично... И определено не всеки ден :)

За незаменимите мастни киселини съм напълно съгласна, писала съм дори статийка по темата, само че под незаменими мастни киселини аз имам предвид неща като зехтин, кокосово масло, ленено масло, сусамово, от иглика и т.н., а не свинска мас :)

И последно, Антония... нямам за цел да се заяждам, следя блога ти от години и ти се кефя много, просто понякога човек трябва да приеме, че не е експерт по всички теми :)))

Have fun & enjoy life!

голяма бяла птица каза...

ние пък ядем само листа на фикус с височина до метър и двайсе и сърца от триседмични падпъдъци сварени в запарка от каланхое. е и?

plamenj каза...

Ами, чудничко... идеята на постинга е всичко друго, но не и да храни (хехе) спорове за това, кои храни са по-по-най. И без друго има поне една дузина крайни теории, всичките до една научно обосновани и същевременно противоречащи си във всяка една точка. Храната трябва да е такава, че човек да се чувства добре физически (дори ако има нужда от някои подсказки за да стигне до правилния баланс) и да изпитва удоволствие от нея. Екстремности, освен такива, отнасящи се до качеството на продуктите, не са нужни - не виждам себе си или някой друг нормален човек с калкулатор за калории, протеини, въглехидрати и пр.

Антония каза...

Пламен, не може да си представиш дори как го закова с това за калкулатора :D Тото изчислява храната си с някакви специални nutrition софтуери, мери всичко на доста точна електронна везна, следи съотношения, а, бе, лошо ми става само като знам колко съсредоточено внимава да се храни правилно, при това от 4-5 години вече. В момента тялото му изглежда по-добре отколкото когато беше на 20, изчезнаха всички леки медицински проблеми, които имаше преди, силен, здрав и издържлив е.

Аз не мога да направя такова нещо, защото съм недисциплинирана, обожавам храната и имам чести food cravings, което означава, че или трябва да ям каквото искам, или ще съм нещастна :) Все пак се опитвам да балансирам диетата си (без да меря всяка хапка) и мисля, че горе-долу добре ми се получава. Но калкулаторът определено не е за мен :)

Надя, всъщност съм съгласна с всичко, което написа във втория си коментар, без изводите :) Това, че в месото има антибиотици, не значи, че трябва да се откажем от него. Защото по същата логика не трябва да пием мляко (пак антибиотици), не трябва да ядем растения (всички видове торове, пестициди, хербициди), не трябва да доближаваме дори риба (живак в рибата тон, олово, всякакви тежки метали и боклуци)... И какво остава? Да, най-добре е всичко да е органично, от баба на село в Балкана. За съжаление няма как на този етап. Затова всеки сам си преценява с кое и колко е склонен да рискува :)

Иначе ти съвсем сигурно си учила много повече по темата. Да, знам за building blocks и т.н., използвах "енергия" не съвсем правилно (склонна съм да опростявам изказа си, понякога за сметка на точността). Не съм лекар, а пациент -- човек, който дълги години не получи адекватни съвети и напътствия как да подреди диетата си, и зорлем почнал да чете дебелите томове. Сигурно ще ме скъсат на повечето изпити, признавам :) Обаче от практична гледна точка... мисля да се доверя на моите знания, а не на твоите препоръки.

plamenj каза...

Опа, извинения за Тото тогава, сигурен съм, че има изключения и той е от нормалните с калкулатори :-)))

kerouac каза...

Май дойде и моят ред да споделя своя хранителен режим. Вкъщи за къжаление е невъзможно да закусвам или да пия кафе през седмицата, защото бързаме за детската градина на дъщеря ми, а там наблизо продават закуски. Кифла със шоколад, баница, кренвиршка или калцоне е закуската ми сутрин. Пия кафе с нея от автомат до спирката на автобуса, а после близо до офиса пия второ кафе със суха сметана и три лъжички захар и сок банан или портокал. На обяд между 12:30 и 13:30 обядвам на различни места готвено обикновено супа и второ, а много рядко и десерт. По принцип не обичам много сладките работи. Следобяд не ям нищо, а вечерята е в 19 като се прибера и отново е нещо готвено. Приключвам в 19:30 с храната. Пия много вода, чай и кафе. Избягвам газирани напитки. Мога без хляб. Сок пия само сутрин. Пазил съм диети, като ям само месо и зеленчуци и съм свалял по 6 кила. Ям и плодове, но по-рядко. Това е.

plamenj каза...

Пазил и свалял, после качвал пак или за постоянно?

kerouac каза...

Не е за постоянно за съжаление. Но ще направя още един опит с нов тип диета и ще споделя резултата.

plamenj каза...

Работата е там, че трябва да хмм, коригираш цялостно начина си на хранене, не да цъкаш диетки от време на време - само така ще има цялостен ефект върху здравето.

Иначе аз най-стабилната "диета" съм правил в казармата - по един крайшник хляб и по една вафла на ден, никакъв алкохол, малко сън и как само сваляяяш :-)

Анонимен каза...

Аз пък по стечение на обстоятелствата ям предимно корейска храна. Много ориз, много ряпа, зеле, чесън и лук в промишлени количества, соеви продукти, риба три пъти на ден - сутрин, обед и вечер, никакво мляко, никакво домати :), люто, люто, люто :)
Ако някой се интересува - свалих 14 килограма за около 9 месеца, и аз като вас работя на компютър и не се движа почти никак.
Впрочем в Азия уредът "фурна" е непознат :)

plamenj каза...

@Анонимен защото сега си в Корея ли?

Анонимен каза...

Не, в друга част на света съм, но работя в корейска фирма, храня се с корейци, готвачката е корейка, по-голямата част от продуктите и подправките са корейски... :) Те са големи шовинисти, особено що се отнася до храната. Даже солта, която ползваме, е корейска, не си купуват от местната.

Анонимен каза...

Привет!
Аз съм Деси и искам да споделя малко лични наблюдения относно режима на хранене. Моите свекър и свекърва са италианци, по-точно от о.Сардиния.
На 73 години е свекърът ми, на 65 свекървата, здрави като бикове, аз не мога да им стъпя на малкия пръст по издръжливост, дето съм 40 години горе-долу по-млада. Та, аз бях безкрайно учудена как точно протича храненето при тях. Сутрин- закуска кафе, най-много капучино със съвсем лек сладкиш или бисквитка. И това от 7-8 сутринта до 1-2 на обяд, аз в такъв случай вече съм приритала от глад. На обяд задължително пастар спагети и всякакви макаронени, обилно със сос. Това е примо пиато или първо, следва месо- печено, на скара или риба. Следва салата и то каква- накъсани листа маруля, няма олио, няма сол, нищо. Всеки си слага по негов вкус. Следват плодове, ядки, аа забравих, че всичко се допълва от червено вино- половин чаша. След ядките- сирене,десерт, кафе и същата тази комбинация, когато е за вечеря се завършва с малка чашка лимончело, мирто или всякакъв алкохол над 40 градуса. Да живее разделното хранене!
Но всичко това не се яде в огромни количества, а съвсем по малко. Накрая коремът ти прилича на футболна топка, а си все още гладен. Съжалявам, да ми извиняват италианците, имам чудесни свекър и свекърва, но вярвайте ми след 5-тия ден на такова ядене мечтая само за бабините селски домати със сирене и хляб!
Хубава вечер на всички!

Анонимен каза...

Една добавка за телешкото месо - на щандовете в Метро има говеждо охладено от Аржентина. Според мен най - доброто в света. Като цена за мен е недостъпно 58 лева за килограм...Но идеята, че в България няма крехко говеждо, е остаряла...

plamenj каза...

Има, има и бразилско, и уругвайско, но и трите - инцидентно, най-често в разфасовки от по 3 до 5 килограма. Купувам от време на време, но се сещаш, че 200 лв за еднократна покупка на месо си е сериозен разход.

Публикуване на коментар