27.11.08

Ядене и пиене

Есенна пазарна селекция:

Никога не съм разбирал маниаците на тема истинско кисело мляко, но пък мога да ги зарадвам с Боженци. Млякото идва в подходяща за темата кофичка с минималистичен аматьорски дизайн, увенчана с обещанието за "краве кисело мляко, приготвено по стара българска рецепта с българска закваска". Индийд! Доскоро разпространено само в Габровско и Търновско, Боженци отскоро може да се намери по магазините в цялата страна.

Готовите испански крем-супи на Ферер вървят по 7 лева в био магазин Слънце Луна като, очаквано, не съдържа никакви консерванти и прочее отрови. Тази тук е Вишисоаз, има още 4-5 вида, сред които грахова с ементал и бяло гаспачо. Една бутилка е напълно достатъчна за 2 засищащи и затоплящи порции, но ти не забравяй да добавиш крутони.

Когато преди 5-6 години Телиш проби на пазара, етикетите им се отличаваха със симпатично грозноват дизайн, но пък виното си струваше. По-късно се обътнаха към дизайнер и придобиха приятна изчистена визия. Тау е последното им предложение - купаж от мерло и каберне от Тракийската низина с изразени танини и цена около 9 лв. Признавам, че дизайнът с 20 различни букви Т, фийчърнат дори във Вижуал Кът България, беше основната причина да си купя виното и щеше да е още по-силен ако някой умник не беше решил да отпечата и половината бриф вурху задния етикет.

3 коментара:

Анонимен каза...

Само дето на етикета пише "Table wine", което на мен ми звучи като "vin de table" демек не особено благородно. И аз трьгнах да ги купувам заради етикета и бутилката, ама това като го видях и ми се отщя. Сега се зачетох в уики и се оказа, че в САЩ това значи просто вино, което не е с мехурчета, докато в ЕС (дето сме и ние) е официално означение за вино с по-ниско качество (всьщност пише с най-ниско).
Предполагам просто някой го е видял на бутилка от новия свят и му е харесало как звучи, друго не ми идва на ум, все пак не го продават 3-4лв бутилката.

plamenj каза...

Може да го прочетеш и като "трапезно вино"... но това не означава нищо - на практика всички вина са трапезни, просто някои трапезни вина са с контролиран произход.

Анонимен каза...

йей! гласувам с 2 ръце за "Боженци", наистина е страхотно. така че ще пробвам и това Телиш (към консервираните супи съм малко подозрителна :))

Публикуване на коментар