14.11.08

Бележки 14

Ако искаш в коментарите тук да се представиш с комбинацията име + сайт, винаги изписвай http:// във формата. В противен случай Блогър възприема връзката като вътрешна за блога.
_

Немската телевизия Вокс е същевременно един от основните двигатели и един от големите печеливши от бума на готварските предавания. Медиата разработи няколко успешни собствени формата за готварски риалитита, като Перфектната вечеря (5 участника се редуват да бъдат домакини на вечери, които гостите оценяват), реализиран и у нас, Под пълна пара (готвачи аматьори предлагат свои ястия на гостите на елитен ресторант в продължение на седмица) и Готварска арена (аматьори се състезават с професионални готвачи в категориите предястие, основно и десерт).

Най-мащабният проект до момента е Моят ресторант. В него 5 двойки от 5 германски града - Кьолн, Хамбург, Берлин, Мюнхен и Лайпциг получават шанса да отворят собствен ресторант. Те са отговорни за всичко - от цялостната концепция, през избора на главен готвач и мениджмънта, до най-дребните детайли, а работата им се съветва и оценява от трима специалисти в три насоки - качество на храната, обстановка и обслужване, от което зависят финансовите инжекции от телевизията към всеки участник, както и номинациите. Предаването премина първата фаза на създаване и стартиране на ресторантите и вече сме в най-коварния етап, при който на всеки 2 седмици ще затваря по един. Вторник и петък от 21.15.
_

Задължително прочети, какво се случва с отпадъците, които изхвърляме разделно. Всеки път, когато отивам до разделните контейнери, поглеждам какво е положението вътре - поне половината от изхвърлените вътре боклуци са в грешната кофа.

Всъщност, попадал ли си на онази радио реклама, в която една от рециклиращите фирми обяснява, че наистина имала завод за целта, за разлика от другите такива? Е, това ако не е демотивиращо!
_

Все повече хора използват фразата "Как ти харесва?" - побългарена версия на английското "How do you like it?". Ами по много начини ми харесва, но предполагам, че искате да ми зададете далеч по-простичкия въпрос "Харесва ли ти?"

На чист български единственото значение на "правя разлика" е "виждам разликата". Напоследък много коментатори използват израза в смисъл на "съм разликата, създавам различие" като нескопосан дословен превод на английсия "make the difference". А това не е нищо повече от признак на лоша, бедна езикова култура.
_

Погледът отстрани ми показва картинка, различна от тази, в която живея. Неочаквано различна. Възможно ли е да вляза в крачка отново?

Няма коментари:

Публикуване на коментар