24.11.08

Бележки 15

Когато имаш 2-годишно дете, излизането вечер е мисия невъзможна. Тази есен, по системата баба-на-повикване, обаче се отчетохме с цели 3 лайва - на Зуко 103, Джуно Реактор и НОХА (където организацията беше ужасна, сори). Имаше и още толкова, които за съжаление пропуснахме.

Фактът, че актуални групи идват за втори път за концерт в страната, е хубав и показва някаква нормализация. Не е хубаво, че по правило билетите са 2 пъти по-скъпи от предишната им визита.
_

Прави ми впечатление тоталната липса на специализирани предавания за архитектура по българските телевизии - за световните класики, съвременни проекти, интериор, реставрация, технологии, градоустройство и дизайн. А ще е хубаво да има поне едно, пък и току виж ни бъдат спестени някои от строителните недоразумения.
_

Краси намира все още малкото бели косъмчета в косата ми за красиви. Аз се страхувам от тях.

В блока, в който живея от 9 години, сме известни като студентчетата, а непознати хора са по-склонни да ме нарекат момчето, отколкото господина.
_

Въпрос за 1 милион евро в благотворителното издание на немското Стани богат от онзи ден:

Как се е казвала последната приятелка на Франц Кафка, с която той се запознава през 1923 г., една година преди смъртта си.? A. Дора Диамант, B. Сара Сапфир, C. Рита Рубин или D. Олга Опал?

Хубав въпрос, а и щях да позная. С помощта на телефонния си жокер Марсел Райх-Раницки (култов момент, но не ми се обяснява как и защо сега) Томас Готшалк даде верен отговор.
_

Софийските шофьори са рядко тъпо племе. В задръстане се поддържа дистанция от не повече от 20 сантиметра, Която се спазва и при преминаване на кръстовище, дори ако няма никакъв шанс да се изнесеш от него навреме. Положението е още по-зле на уж по-модерните кръгови, където цялото джижение се блокира от идиоти, които затапват автомобилите, опитващи се да излязат от него. Циркът става пълен ако вътре има трамваи или тролеи, които хем са по-дълги, хем не могат да минат ако не се махнат колите по линията им.
_

Преди няколко месеца актуалната Мис Плеймейт заяви, че е под нивото й да бъде с мъж, който се вози с трамвая. Само по себе си това е доста тъпо изказване, но звучи още по-нелепо на фона на факта, че изкарващият по 6 милиона евро годишно само от договора си с Манчестър Сити Робиньо редовно ползва градски транспорт.
_

България като че ли е единствената световна икономика, в която и повишението, и понижението на курса на щатския долар предизвикват увеличение на потребителските цени.

4 коментара:

wintryburning каза...

Това с немското шоу Стани богат прави впечатление...Не съм сигурна дали досега някой нормален човек е спечелил един милион евро тук в тази игра, но за последните няколко месеца вече двама известни (Оливър Похър - комик и Готшалк) печелят по един милион евро за благотворителност!
А немците не са по-умни от нас..и най-малко известните им личности!

plamenj каза...

M., точно това е целта на примера - във въпроса има виц, заигравка. В България алтернативните отговори щяха да бъдат примерно Фелице Бауер, Милена Йесенска и Юлия Льови.

В немското издание има точно 6 случая, в които е спечелена голямата награда (2 пъти 1 мил. марки, 4 пъти 1 мил. евро) от обикновени участници. В българското (от повече на брой предавания) има само 1, на когото по-късно отнеха наградата.

Unknown каза...

Това започва да става подозрително...междудругото..това напълно сериозно, тук въпросите са малко по-лесни. в смисъл...ако един чужденец, българин, успее да мине въпросте в началото, които са принципно типично немски, след това ще му е доста по-лесно отколкото на немеца.
Поне аз съм забелязала, че те се тормозят на въпрости, на които лесно или с логика може да се отговори.
Но го има и другото...в Германия има две такива шоа? Quiz е по първата им национална и има доста голяма конкуренция. Както и да е още не мога да повярвам, че немците са спечелили 4 пъти, а ние еидн път нечестно!

plamenj каза...

Хич не е подозрително даже, а въпросите не са толкова "лесни", колкото просто се изисква малко повече логическо мислене, а не знания в абсурдни сфери, както е в България.

В Wikipedia има списък с победителите по държави: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_top_prize_winners_in_Who_Wants_to_be_a_Millionaire%3F

Публикуване на коментар