3.4.08

Лидл

Преди 6-7 години бях на нещо като групово панелно интервю за работа в канещата се да дтъпи в България веригата магазини Лидл. Немците идваха директно от летището и закъсняха порядъчно, а като цяло бяха доста неадекватни на ситуацията, споменавайки, например, че по техни данни населението на България трябва да е към 20 милиона. От Лидл не чух нищо повече - въпреки, че бях единствения с икономическо образование и сносен немски, не бях цъфнал там с костюм. И, както се оказва, за добро.

Лидл има интересна история. Компанията е основана през 30-те години на миналия век от Йозеф Шварц и все още е собсвеност на фамилията под формата на командитно дружество. Марката Лидл се утвърждава през 70-те като име на веригата хард дискаунтъри - магазини с по-малка площ, залагащи на продукти със собствена марка на доста по-ниска цена от оригиналите, бизнес модел адски популярен в Германия.

След като няколко години все пак попроучва българския пазар Лидл замрази проекта си тук. Наскоро, обаче, интересът беше възобновен и по някое време тази година трябва да заработят първите магазини в Пазарджик и Бургас. Междувременно в България вече отвориха врати няколко супермаркета Кауфланд - верига, която също е собственост на семейство Шварц.

SternНо миналата седмица в Лидл изгърмя като яйце в микровълнова, като сапьор далтонист, изгоря като спален вагон на БДЖ. От разследване, публукувано от списание Щерн, става ясно, че в продължение на години служители от над 200 филиала са били шпионирани, като са записвани с миниатюрни камери, а до централата в Некарсулм ежедневно са изпращани подробни доклади за това как те прекарват почивките си, за какво говорят както помежду си, така и в лични телефонни разговори, по колко пъти на ден ходят до тоалетната. Работници са окачествявани като неблагонадеждни на основание, че имат татуировки или по това, как изглеждат личните им автомобили. Пук!

Лично за мен новината не е кой знае каква изненада, но трябва да се има пред вид, че освен, че подобна дейност е незаконна, в страна като Германия Щази и Гестапо не са просто мръсни думички. И не е само това - камерите са били разположени така, че въвеждането на ПИН-кодовете на дебитните карти от клиентите е попадало в записите. Сигурност ли? Пук! Фссс...

Какво да очакваме? Лидл се извини на служителите и клиентите си, макар и с половин уста, отричайки шпионирането да е нареждано от ръководството. Разбира се, цялата истина за размера на нарушенията и кой е отговорен ще излязат в съда, но междувременно синдикатите намекват за наличието на подобна дейност и във веригата дрогерии Шлекер, а самият Лидл е обект ако не на бойкот, то поне на доста "резервирано" отношение от страна на доскорошните си клиенти.

8 коментара:

Анонимен каза...

Жалко, обичах ниските им цени, особено за френските сирена и зеленчуците (като живеех в Белгия де). Щях да се радвам да има тук магазинче.

plamenj каза...

Ще има. Но нещо вече не ме блазни мисълта да пазарувам там ;-) Между другото за друга навлизаща тук верига - Плюс също има индикации.

----

В огледалната публикация в блог.беге има няколко интересни коментара, но предимно тролване.

Анонимен каза...

мечтая за Лидл България

plamenj каза...

Какви мечти имат хората, ей! Скоро - в Ловеч.

bulgarrenault каза...

Е няма да е хептем скоро- сградата следва да е заършена кроя на февруари 2009г.

plamenj каза...

Ей го де е - пък и февруари е 28 дни, не е като да е 31 :-D

Анонимен каза...

кога ще има магазин и в София

plamenj каза...

Тая година :-)

Публикуване на коментар