14.3.12

Преди еврото: Шотландски паунд 3

Внимателно измивате стомаха, черния дроб, белите дробове, сърцето. Варите в подсолена вода два часа, добавяте смляно месо, овесена каша, подправки, сол... оп, това беше друго.

Та, третата, последна банка, имаща право да емитира банкноти на британския паунд в Шотландия, и единствената, която не е ъф Скотланд нещо си е Клайдсдейл. Там следват по-познатата схема с лица на различни известни личности върху различните купюри и в момента поддържат 2 серии в обращение.

По-старта се нарича Известни шотландци, а новата от 2009 г. - Световно наследство.

Робърт Бърнс (1759 - 1796) е сумарно най-любимият обект на почит от шотландските банкери. Бърнс е поет, писал на шотландски (от германската езикова група, не гелик) и английски с шотландски диалект, което го прави неразбираем за всички останали, освен сънародниците му, заради което последните очевидно го обичат толкова. Компания върху 5-те паунда му правят полска мишка и роза, които подобно на моста Бриг о'Дун са герои от негови поеми. Кои са поемите не знам и не мога да открия - най-вероятно Роби е писал за плоускей мишкс и росис. Шегата на страна, Бърнс, като истински поет-роамнтик, умира на едва 37-годишна възраст в следствие усложнения, предизвикани от вадене на зъб. Зъболекарите са зли, казвам ви, зли злодеи!

Томбоят от десетачката е Мери Слесър (1848 - 1915), християнска мисионерка сред племената Ефик и Окойонг в днешна Нигерия. Мери се появява върху купюра през 1998 г., замествайки Дейвид Ливингстън, който също е бил мисионер в Африка. Окей.

Помниш Робърт Брус (1274 – 1329) като бъзлив предател от филма Смело сърце, разказващ за делата и смъртта (макар и не толкова подробно и отвратително, колкото е била) на Уилям Уолъс. Робърт от клана Брус обаче довежда борбата за независимост до успех и след като ги бие няколко пъти е официално признат за крал от англичаните.

Адам Смит (1723 – 1790) е философ, чийто най-известен труд Богатството на народите на практика полага основите на съвременната наука икономика, т. е. дори и да се напънеш, не можеш да си представиш колко точно много е важен. В личния си живот Смит е бил разсеян особняк, живял с майка си до последно, не се е женил и не е разрешавал да му правят портрети. Предполагам, че на банкнотата от 50 паунда е изобразен дядото на изпълнителния директор на Клайдсдейл.

Това е Уилям Томсън, по-известен като Лорд Келвин (1824 - 1907), физик и инженер. На 100-те паунда Уилям е изобразен с изобретените от него морски компас и първи трансатлантически кабел. На теб може да ти е познат най-вече като кръстник на алтернативната температурна скала, в която 0 градуса Келвин е абсолютната нула. Това, което може би не знаеш е, че като истински ирландец по рождение мистър Томсън съвсем сериозно е търсел формулата на перфектната пяна в пинта Гинес, а мозайката от двойно пресечени кубове се нарича Келвинова структура (не се шегувам!)

Дизайнът на Световно наследство е приятен и фрагментиран, но и една идея по-малко модерен от мостовете на Банк ъф Скотланд, заради усилената употреба на бодил в реверса. Предвид тематиката ще обърна внимание на картинките и от двете страни на банкнотите, благодаря за разбирането.

Сър Александър Флеминг (1881 – 1955), биолог и фармацевт, е откривателят на антибиотика пеницилин. Заради пеницилина, който към ей този момент е спасил живота на милиони, Флеминг получава Нобелова награда за медицина и заслужено е в списъка на 100-те най-важни личности на 20. век според списание Тайм.

Сценката на гърба е от Сейнт Килда, архипелаг на северозапад от Шотландия, едно от малкото места в списъка на ЮНЕСКО със статус на едновременно културно и природно наследство.

В сравнение с предишната серия, тук Бърнс е промотиран до десетачката. Какво да напиша? А, да - на бас, че не си виждал дудъла на Гугъл, посветен на Роби.

От другата страна са cтария и нов град на Единбург.

Робърт Брус запазва позицията си на 20-те паунда.

По-интересен е обектът на реверса. Ню Ланарк е село, построено през 1786 г. от предприемача Дейвид Дейл за да подслони работниците в мелниците му. Под ръководството на зет му Робърт Оуен Ню Ланарк става ранен пример за социално предприятие и урбанизъм, до степен идеите на Оуен да прерастнат в течението оуенизъм, частен случан на утопичен социализъм. За подобен случай съм ти разказвал вече надълго и нашироко, вземи го прочети, ако не си.

Върху банкнотата от 50 паунда е Елси Мод Инглис (1864 – 1917), лекар и суфражетка (да те видим знаеш ли какво е това). Елси основава родилен дом за бедни в Единбург а по време на Първата Световна война организацията й Шотландски женски болници изпраща над хиляда доктора на фронта.

Римляните започват да строят Антониновия вал, каменно укрепление, простиращо се от изток на запад на около 150 км на север от по известния Адрианов вал, през 142 г. за да брани провинция Британия от варварите на север. Оттеглят се само 20 години след това, а по-късно император Септимий Север се връща и пооправя части от стената. Като цяло не е останало много, затова и на банкнотата се вижда предимно зеленина.

100-те паунда са за Чарлс Рени Макинтош (1868 – 1928), архитект и художник, най-видния представител на ар нуво във Великобритания. Освен това Чарлс е запален фен на Селтик, замесен в първото меле на дербито с Рейнджърс през 1897 г., завършило с ареста на над 100 души. Последното, разбира се, не е вярно.

Обратната страна изобразява последния, пети обект от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО в Шотландия - група неолитни паметници, намиращи се на главния остров от архипелага Оркни (неолитни ще рече, че са на около 5000 години).

И ако банкнотите на шотландския паунд все още не са ти дотегнали смъртно, тук можеш да научиш още за тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар