28.2.11

Игра на милиция

Дълго време се чудех, дали има смисъл да пиша по темата - мнението ми ще се изгуби в запалянковския шум, а и очаквано няма да промени нищо. Но след толкова постинги с картинки, може би е време за малко текст в блога.

Започвам с най-важното - в агитките на всички по-големи отбори има хора, които ме карат инстинктивно да минавам от другата страна на улицата, камо ли да гледам заедно с тях мач на стадиона. Имената и лицата на тези, които предизвикват проблемите по мачове, са известни на всички и е работа на полицията да не ги допуска на стадиона и около него по време на футболни срещи. Шепа са хората със съдебни забрани да посещават мачове, а как и дали въобще някой следи за това, можеш да се досетиш сам.

В събота ЦСКА би като гост Левски с 3:1. Футболната част едва ли заслужава толкова внимание - армейците надали някога са побеждавали с такава лекота и резултатът можеше да е доста по-изразителен (ще прощаваш за клишетo).

Мачът от есенния полусезон се състоя на националния стадион. Билетите бяха в свободна продажба - аз самият си купих от касите на Ариана и никой не ме е питал на кой отбор съм привърженик. Логично, по трибуните имаше приблизително равен брой фенове на двата отбора, разделени по централната линия в секторите А и В. Пролетта Левски реши да мъсти (за какво?), като приеме дербито на клубния стадион Георги Аспарухов в околностите на града и ограничи продажбата на билети за цесекари. Освен това, може би заради телевизионното предаване, мачът беше насрочен за 18 часа, т. е. по-голямата част от него, както и изнасянето на агитките от стадиона, щеше да е по тъмно.

Има 2 варианта са провеждане на мачовете между софийски отбори - единият е всеки да домакинства на клубния си стадион, другият - и двата мача да са на неутрален терен - националния Васил Левски. Истината е, че всички клубни бази са в трагично състояние и са абсолютно непригодни да приемат събития с повече публика - секторите са с по един вход/изход, а вътре феновете са уредени с търкалящи се по земята парчета бетон и ръждясали железа. В събота на Герена над 3000 цесекари бяха набутани в клетка с двойно по-малък капацитет, а доколкото знам хора с билети не са успели да влязат въобще.

Присъствал съм на два мача на Българска армия, в които левскарите потрошиха всички до една седалки и буквално опожариха сектора за гости. През цялото време полицаите гледаха от пистата на почтително разстояние - да не би да бъдат уцелени от летящите към тях седалки и бомбички.

Тази събота полицията, която трябваше да се грижи за реда и безопасността на присъстващите, нахлу на полувремето в клетката на червените фенове и учтиво, с настоятелни удари с палки по гърбовете на хората, ги покани да напуснат. Можеш да потърсиш кадри от последвалото - бой наред, привърженици в безсъзнание, изнасяни над огражденията, хора, преследвани от конници и водни оръдия по улиците на София, робокопи, които заграждат "страховити хулигани" на видима възраст около 15 години и ги налагат с палки, като се опитват да ги съборят на земята за да включат и ритниците с кубинки в умиротворяването им. Египет, Тунис, Либия?

Колко пъти, отново и отново, и отново трябва да припомняме как и колко невинни умряха на Хилзбъро преди 22 години? Или на Айброкс преди 40? Вторият гол за ЦСКА падна само 2 минути след началото на второто полувреме, докато полицаите все още изблъскваха последните няколко стотин привърженика през единствения изход на клетката. Ченгетата имат ли и малка идея, колко късмет са имали, че това не стана, докато половината агитка е все още на стадиона - и как тогава щяха да се превърнат в безформена синя пихтия в краката на завръщащите се фенове?

България не е единствената страна, която изпитва трудности с футболните хулигани, напротив. Но в случая не става дума за хулиганство, а за абсолютнен идиотизъм и произвол от страна на МВР. Бил съм на десетки мачове и гарантирам, че хората, на които е поверена охраната, реагират напълно неадекватно в далеч по-безобидни ситуации. Полицаите по стадионите нямат капка мозък, грам акъл, кълна се. Единствената, повтарям, единствената причина онзи ден да няма смъртни случаи, е проявения разум от по-голямата част от феновете на ЦСКА.

Но това няма значение, нали? Пресконференционните журналисти ще раздуят комичните обяснения на полицията, Цв Цв ще похвали Антон Златанов, Бо Бо ще похвали Цв Цв и така до следващия път. Когато ще има жертви.

Впрочем, ето ти разказ на човек, бил оцелял в клетката онзи ден. И още един. И репортажът в Труд.

1 коментар:

Георги каза...

По bTV вече представиха милиционерите като жертви в борбата с хулиганите. Един даже си беше извадил рамото. Сигурно от удряне с палката.

Публикуване на коментар