29.9.10

Фото въпросник

Идва ред на традиционния постинг от рубриката "какво да си купи Пламен за Коледа". Този път на прицел са фотоапаратите. Бюджетът е до 1500 лева (но по-малко е по-добре, разбира се), които ще стигнат за приличен огледално-рефлексен апарат - приличен, като за аматьор. Няма да се вманиачавам по обективи и чудеса, нито да залитам по арт-изпълнения, но искам да огранича тук-какво-съм-щракнал моментите, когато си преглеждам снимките. Давай, сега е моментът да блеснеш като разбирач - коя марка и защо, какво да гледам и какво да не гледам, откъде и отново защо?

21 коментара:

oranjevmorkov каза...

nikon d3000 с китовия обектив + 35mm 1.8 DX за чудесни снимки на закрито без светкавица.

защото има повече фокус точки от сравнимия canon, плюс че не пуска светкавицата, за да фокусира на закрито.

има го в плесио за 800 кинта, втория обектив е към 400.

ALOHAta каза...

Olympus Pen? - по-компактен е, иначе за сравнение с Nikon-а не мога нищо да кажа (не разбирам дотолкова), освен че е микро 3/4 система, а не е точно огледално-рефлексен.

Анонимен каза...

Никон D90 на последни разпродажби, в момента сменят модела с D7000, така че се очаква цените да паднат + едно китовото варио, и по-нататък един твърдq 35 или 50, с времето ще разбереш какво ти трябва.

Сигурно и канонистите ще се изкажат :)

أمل каза...

"За" Никон-ите на Нервната акула ;)

Никола каза...

D90 е супер :)

plamenj каза...

Плаша се какво единомислие се заформя :-)

Канонаджии няма ли наоколо?

Unknown каза...

Nikon D90 - в България за 1500 - трудно, ама в Deutschland - почти се включваш - 820€ Kit 18-105 mm (www.idealo.de)
Прави и филмчета - ама това май е недостатък :)

Rosen Hinkov каза...

Е, аз като канонист ще предложа алтернативата на nikon D90, canon 500D.
Със сигурност е по-евтин и със същите показатели. И двата модела не са за професионалисти, но за аджамии също не са.
И влизат в бюджета който имаш. Разгледай ги.
И аз съм на подобна тема в момента:))

Антония каза...

Първият ми фотоапарат беше доста добра сапунерка на Canon. Когато тръгнах да ъпгрейдвам до DSLR за аматьори -- пробвах за около месец един entry-level Nikon, впечатлявах се колко по-яко е с него, какви супер (за моето ниво) снимки прави, въпреки че е зима, мрачно, студено и проклето време, цъках кажи-речи непрекъснато, почти бях решила да го купя... Накрая ми дадоха да тествам един Canon, малко по-добър и малко по-скъп от Nikon-а, и за 15 минути (а не месец) взех решение, че той ще бъде :) Защото бях свикнала с менютата, настройките, дори жаргона. Защото ми се струваше много по-интуитивен от Nikon-а. Защото ми лепна на ръката.

Та... идеята ми е, че е най-добре да избереш след като си опитал различните апарати и си открил кой точно е за теб, а не да разчиташ на чужд вкус и предпочитания :)

Unknown каза...

Айде, почна се, има "канонинст" :)
Canon 500D се compare-ва с Nikon D5000, не с D90
Цък тука: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos500d/page20.asp
D90 е друг клас от D5000 и 500D.
Верно, че ревюто на D90 го сравнява с 450D, ама Canon по това време са нямали друго подобно.
Знам колко е безмислен този спор "Nikon vs Canon", обещавам няма повече ...
На Пламен, един съвет, малко абсурден, но много верен (не от мен, в някакъв форум го четох): Отиди в някой по-голям магазин, където може да намериш изложени мостри на "кандидатите". Гледай кой ще ти легне на сърцето и най-вече - кой ше ти пасне на ръката. Нататък ясно - беж дома и ордер по интенет :)

plamenj каза...

Така, така.. едно уточнение - никога не купувам без да съм подържал и усетил машинката, дори и малко. Пак - целта на постинга е да се огранича до няколко модела и да разбера кои и защо да не гледам.

zing каза...

Всъщност няма значение какво тяло ще си вземеш, по-важно е в кой лагер ще попаднеш Канон или Никон, другите ги изключваме от сметката. Последващото прехвърляне в другия лагер излиза скъпо. Тялото е консуматив - стъкларията е по-важна :)
Никон - копчета, копчета, копчета и пак копчета, и тук там бутони, ако имаш 3 ръце това е твоето тяло! Обективи - амнаасе хиляди N G M F и забравих ги вече колко измислиха вече за да не разбереш какво си купуваш.
Канон - телата са направени да работиш е една ръка ;)Обективи: ефтенджоси и хубави.

алекс каза...

+1 за Nikon D90, макар да не съм фотограф - просто любител :-)

vonfleisch каза...

Canon 500D или ако имаш кинти 550D, снимки, видео, всичко прави... и после си земваш един адаптор и някъф стар обектив допълнителен и си в играта!

nixonixo каза...

Нямам DSLR и не мога да предложа конкретен модел, но ако/когато тръгна да купувам, ще започна (както казва zing) от стъклата - ще помисля какви обективи искам, ще прегледам канон/никон/пентакс/шментакс какво предлагат и за колко пари и после с останалия бюджет ще търся "задна капачка" за обектива в зависимост от желанията и възможностите - ново/старо/с лайф-вю/подвижен екран/HD видео и т.н. :)
Успех! :)

sue каза...

Снимала съм и с канон, и с никон. В някакъв момент преминах изцяло на никон, тъй като той ми е по-удобен, въпреки, че, както каза zing, има малко повече копчета от канона :)
Наместо да решаваш по този начин, тъй като не ти трябва супер професионален фотоапарат, иди до фотосинтезис/фото павилиона (има в момента хубави примоции) и пробвай няколко опции. Важното е как си го усещаш в ръката. Да не ти е твърде тежък, за да се замисляш дали да го вземеш с теб, като тръгнеш на малко по-дълъг път/преход и тн.
Относно стъкларията -- има поносими алтернативи от Sigma, Tamron, Tokina и за двете марки. А и обективите на старо, които се продават из фото-форума са, понякога, доста изгодна алтернатива :)
Успех!
(и да, d90 е добра опция :Р)

soregashi каза...

Тичай във фотопавилиона и пробвай. Мисля че Канона ще ти хареса повече тъй като е една идея по-приятелски настроен към неразбирачите. Качеството на снимките и с двата е супер високо, въпроса е какви са екстремните условия за снимане според теб.
Всъщност каквото и да си вземеш след половин година ще ти е малко и ще искаш "оня по-големия" с "еееееееееей тоя обектив", с който ще можеш да снимаш комшиката от съседния микрорайон :D.

A. каза...

Като zing и nixonixo.

zing каза...

ако не е късно :)
http://www.luminous-landscape.com/reviews/kidding.shtml

plamenj каза...

Ааа, не е късно, чакам си коледните намаления :-) Ама не мога да схвана идеята в линка нещо...

zing каза...

Човека сравнява Ферари(Хаси 45+) с Трабант комби(Канон Г10) и е стигнал до гениалния извод, че няма значение какво виждаш на монитора, изваждаш един принт 20х30 в някое фото на машината за снимки, пляскаш с ръце и викаш "-Глей къв детайл ве!" После осъзнаваш че 10-12мп на тази малка матричка с тези малки стъкленца и новите софтуери в апаратите са енаф отвсякъде до формат А4 дори А3 за твоите нужди останалото е Японски маркетинг :) Canon G10/11/12 амчи то като апарат с всичките му ръчни настройки, RAW, бракетинг, има си даже място за светкавица, носи се в джоба, може да бъде сложен далеч от палави деца, стабилизиран обектив, снима видео(не е HD на Г10/11) и може да се носи всеки ден и евривеър!
Предполагам ще бъда линчуват от колегите затова, че свалям летвата :)

Публикуване на коментар