26.8.09

К*р за телевизионните зрители

Заглавието, с извинение, е заето от транспарант, опънат преди време от агитката на ЦСКА, която обвиняваше (погрешно) хората, предпочели да гледат футбол по телевизията, за намалялата посещаемост по стадионите. А на тях, телевизионните зрители хич не им е лесно, ама хич. И то не заради някакви непосилни абонаментни такси (както е в Англия или Германия), а защото просто често няма къде да следят мачовете на любимия си отбор.

Не разбирам, защо трябва да изпадам в еуфория от това, че някоя телевизия ще излъчва решителен двубой на български клуб за Лига Европа. Нима това не е в реда на нещата?

Миналата година телевизиите на СМЕ в България Ринг и Про се сдобиха с правата за срещите от А група, а от тази - и с тези за Шампионската лига. Цяло лято пo Ринг вървеше кампанията Да завладеем Европа!, обещаваща да ни направи свидетели на всичко от българското участие в евротурнирите от първия мач до финала. Затова и очакванията към тях бяха... хайде не високи, но че поне ще бъдат излъчени наистина повечето срещи. Таратанци!

Ринг и Про показаха домакинствата на Левски в квалификациите за Шампионска лига срещу Сант Жулия и Баку, както и двете загуби от Дебрецен. Феновете "гледаха" гостуването на Сант Жулия по радиото по простата причина, че от Андора нямаше кой да осигури телевизионен сигнал. Прякото предаване от Баку пък беше уредено от БНТ буквално часове преди самата среща да започне, в момент, в който по-оправните кабеларки бяха пуснали пиратски азерската телевизия.

Ринг излъчи двете домакинства на Черно море от предварителните кръгове за Лига Европа - срещу Искра и ПСВ, но и двата мача навън, които логично са по-трудни за посещение на живо, останаха извън ефир. Привържениците на Литекс, който тази година играе само в последния квалификационен кръг, не можаха да видят победата като гост на БАТЕ, а мачът в Ловеч ще бъде предаван от БНТ. Като цяло положението при отборите от провинцията е фифти-фифти - у дома се дава всичко, навън - нищо, независимо от етапа на турнира и класата на съперника.

Най-куриозна е ситуацията с другия софийски "гранд" ЦСКА. След домакинството срещу Дери, което беше излъчено, над мачовете на червените падна телевизонно ембарго. Мачът в Ирландия не беше отразен по никакъв начин, а правата за първата среща с московския Динамо в София бяха взети в последния момент от сателитния оператор Булсатком, който я излъчи по канал, достъпен само за неговите няколко хиляди абоната. За реванша в Москва утре пък нямаше никаква информация до преди час-два, когато държавната БНТ отново цъфна на бял кон, за да ни "спаси". Не-ве-ро-ят-но!

Няма коментари:

Публикуване на коментар