13.8.09

Топ 6 чешки сирена

В Чехия може и да няма 246 вида сирене, както във Франция (по Дьо Гол), но има достатъчно разнообразни и донякъде шокиращи примери в националаната си кухня. Подреждането в класацията се базира единствено на миризливостта и нищо друго.

6. Ейдам - както се досещаш, това е чешкото название на добре познатия ни едам. Ейдамът е в основата на една от приятните изненади в чешката кухня - смажени сир, еквивалент на панирания кашкавал, но много по-добър. Коричката е хрупкава и тънка, а вътрешността - мека, но не резтичаща се. Идеален със сос тартар и хранолки.

Nakládaný Hermelín by gummisz5. Хермелин - меко сирене подобно на камамбер и бри. Консумира се суров, паниран или маринован (накладани). Мариноването на сирена и колбаси е интересен и характерен само за Чехия начин на приготвяне, а резултатът си струва да се опита. Хермелинът се поставя в буркан или друг затварящ се съд, добавят се нарязан на лентички лук, чесън, чушлета, няколко зърна черен пипер и се долива с олио или зехтин. Може да зрее няколко дни, може и няколко седмици - зависи от предпочитанията и търпението ти.

4. Пивни сир - не толкова вид сирене сам по себе си, а начин на приготвяне и консумация. Миризливо сирене, масло, горчица, червен пипер, кимион, лук и бира се смесват и размачкват, а сместа се маже на филийки хляб. Изяжда много хляб, изпива много бира.

3. Ромадур - меко с оранжева коричка, май всъщност произлиза от Белгия (чехите са миролюбива нация и не биха измислили подобно нещо сами). Може да е добър приятел на бирата, но по-вероятно е да убие вкуса и на най-качественото чешко пиво.

2. Вълтавин - ако не харесваш синьото сирене най-добре заобикаляй вълтавина от поне 30 метра разстояние, а ако харесваш синьо сирене си помисли добре преди да опиташ. Вълтавин атакува с тройната сила на бялата плесен по коричката, резливата сирена маса и ядрата тъмна плесен, спряла развитието си на милимунда преди (или пък след) да се превърне в опасно биологично оръжие.

1. Олмоуцки тваружки - на вид това сирене прилича на желирано масло, ароматът му е като на чорапите на дядо ти, а вкусът... ами, като чорапите на дядо ти. Видният любител на олмоуцко сирене и по съвместителство чешки национален герой Ян Хус бил изгорен на клада в Констанц на 6. юли 1415 г., като присъдата за ерес според историята се основавала на отказа му да признае папата за Божи наместник, а според мен - на дяволския дъх от устата му.

2 коментара:

Невена каза...

гласувам за хермелин :)

plamenj каза...

Наклаждай и се обади като се маринова ;-)

Публикуване на коментар