19.1.09

Българските символи 4: кенеф

Има една бензиностанция близо до австро-унгарската граница - с турска тоалетна - метална и чиста. Това е най-западната и най-северна турска тоалетна в Европа. Унгарските митничари са кофти пичове и чакането кара стискалите до този момент румънски джебчии, български студенти и турски гастарбайтери най-накрая да се отбият до едното място. За да видят нещо познато и родно.

Арт-инсталацията Ентропа в преддверието на сградата на Съвета на ЕС в Брюксел предизвика скандал още преди официалното си откриване миналата седмица. В Ентропа Италия е представена като футболно игрище, Испания е засипана с бетон, Дания е изградена от тухлички Лего, Белгия е кутия бонбони, Франция стачкува, Гърция гори, Великобритания въобще липсва, а България, ах България, нашата татковина е покрита с турски тоалетни. Постоянното представителство веднага писна - как така, не може!? Ами така, може!

По стечение на обстоятелствата това е четвърти постинг тук по темата. И за четвърти път ще кажа, че символ на България е не това, което българите си мислят, че ще ни стои най-хубаво, а това, което най-добре характеризира страната. Ентропа е замислен като проект, в който участват творци от всяка една представена страна-членка на ЕС, но на практика чешкия авангардист Давид Черни (автор на това - нещо, което не знаех досега) го реализира самостоятелно. В това, че клекалото не беше посочено като символ на страната от българите, няма нищо изненадващо, но се учудвам, че не попадна в селекцията на Вагабонд - познавам чужденци, които са били искрено впечатлени от съоръжението.

Още по-озадачаваща е неспособността, както на институциите, така и на обикновените българи да приемат избора на символ достатъчно освободено и с необходимата доза самоирония. Защото чехът е уцелил десятката. България май си остава единственото място в Европа, където ако пожелаеш да посетиш тоалетната на скъп ресторант или елитен клуб, е много вероятно да бъдеш пресрещнат от лелка с престилка, която ще ти вземе 50 стотинки и ще ти подаде хартийка преди да се озовеш пред не особено лицеприятна дупка в земята, но не това е най-важното. Турската тоалетна е подходяща алегория за мръсния ни заден двор - богаташи, които се дондуркат в Бентлитата си по разбитите и непочистени улици, всичката випаджийска благотворителност, курортите, които мамят вносни туристи към панелни комплекси и лайняно море. Не че други страни не таят срамни тайни зад лъскавия си образ - Великобритания с недостъпното си здравеопазване, зле прикритата ксенофобия в либерална Холандия и неприкритата по никакъв начин мафия в Италия - примерите са много. А отгоре на всичко акането клекнал дори се оказа по-здравословно.

И не, мили чехи, нямаше нужда да сваляте България от инсталацията - можеше, за повечко реализъм, просто да намацате кенефа.

Едит: Преправената инсталация е още по-забавна.

14 коментара:

Анонимен каза...

да! три пъти 'да'!

за таковането клекнал - мярках преди 2-3 години, че в япония отдавна открили, че срането клекнал е по-здравословни и даже някои си правели "дупка в земята". имало и сложни кенефи, които да симулират клякане.

Анонимен каза...

Тц. Не е смешно, защото вече положението е станало трагично. Българите не са нагазили в пълнежа на тоалетната, а са затънали до гушата в него и постоянно се страхуват някой да не пусне водата, която да отнесе и малкото, което им е останало след сума години преход. Ето защо появата на такъв символ е достатъчна за да драсне клечката на всички в страната.

Унижението, което човека от народа носи благодарение на лошия имидж на страната е достатъчно и така. Няма нужда да се допълва от арт инсталация "на европейско ниво" - хората нито оценят този тип изкуство, тъй като са нямали достатъчно досег с него, нито пък искат това лице пред Европа, защото все още я смятат за нещо свръх възвишено, пред което не трябва да показваш слабост.

Самоиронията е присъща на развитите общества. Нашето едва сега се заражда и реакцията му към творението на Черни е напълно обяснима.

plamenj каза...

@ Владо - Японците все топлата вода откриват. Ми да пратят една делегация тука - ще ги почерпим с таратор, с кебапчета, с пържени тиквички, па после ще им покажем и тоалетната, и как да режат вестник на правоъгълничета...

@ Анонимен - А ние може да туряме тоалетна хартия пред парламента, ама ако дойде някой чужденец да никаже кое-какво ще се нацупим, ще се обидим и майка му ще прокълнем.

Анонимен каза...

Това пред парламента е недъгав опит за промяна. Намирам недъгавите опити за супер неефективно доказателство за това, че обществото ни е мноооого далеч от западните.

Анонимен каза...

Как н'та е срам! Ние българите имаме 13 века история и сме дали кирилицата, чадъра и ракията на света. Не можем да се излагаме така, с кенеф, и то турски. Верно, че от 13-те века 9-10 са в робство, кирилицата е всъщност глаголица, чадърът убива, вместо да пази от дъжда, а ракията ослепява, но е важно да имаме достойство!

Анонимен каза...

*достойнство

plamenj каза...

... да имаме достойнство и хартия! Не забравяй хартията!

Анонимен каза...

Достойнство... моля ти се! Българинът има точно толкова достойнство, колкото прасето, което се намества в кочината си. Огледай се, особено тия дни, как се тътрузим по собствените си мръсотии, и което е по-лошо - със същото безразличие като прасето.

А да се бием в гърдите за дела на отдавна умрели хора... и стотици години, които не означават нищо, е ебаси плиткоумието.

Сигурен съм, че много от нас са си казали - "Ами да! Много вярно е уцелен символа за България!", а останалите, тези с възмущението, просто следват линията на самозаблуждаване, която следват от много време.
А едно момче тия дни показа снимка от тоалетната на българско училище - netcutter.org/кой-чисти-кенефите/. Не кликайте ако сте гнусливи, но ако твърдите, че ви харесва България, погледнете какво всъщност представляваме.

Анонимен каза...

http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/01/20/617848_bulgariia_pokrita_kato_za_traur_na_instalaciiata_v/

Хахахаха.

plamenj каза...

Ааайде, Бетина да пише декларация пак, а БСП да подари на Клепетко покривка.

Анонимен каза...

Малко офтопик, ама тук се споменават японците. Там навсякъде в обществените тоалетни има обозначениа - Western и Japanese. Последното представрява нещо като малка ваничка, над която човек се разкрачва и кляка, и после си тропка. И никой няма нищо против това, защото всичко блести от чистота, мирише на хубави сапуни и препарати и т.н. Докато при няшия Western си е бая нехигиенично в повечето случаи.

С други думи - не е важно какъв е типът кенеф, а колко е чист.

Анонимен каза...

От интервюираните по медиите,които аз чух,никой не въэропта срещу начина,по който е охарактеризирана България в този проект.Мисля,че българите не са лишени от самоирония, противно на изказаните мнения.По-скоро смятам,че управляващите са излъганите.Те са очаквали да видят изображение на рая и под него да пише,че е заслуга на тройната коалиция!

plamenj каза...

То си и зависи, как човек си представя рая ;-)

Анонимен каза...

Някой смее ли да седне в обществена тоалетна тип "клозетно седало"?
Да благодарим на чешкия дизайнер Д.Ч. за снежно белите клекала, измиването на които той е предвидил да се осъществи от тръби за ТОПЛА и студена вода.

Публикуване на коментар