30.12.08

Бележки 18

Днес навършвам 30 години - за това или не трябва да пиша нищо, или да пиша много. Антон го беше направил преди мен, дългото писане по темата де, а после затрил постинга от архива. Като изключим излизания с 2-3 приятели от време на време, не помня кога за последно съм празнувал истински рождения си ден, сигурно има 15 години. Знам какво печеля от "тишината" на датата, не знам какво губя.
_

До преди няколко години младежите в последните 1-2 години на гимназията се докосваха за пръв път до родната казарма посредством пълни медицински прегледи (и съвсем мъничко пропаганда). При мен това се случи във времената на най-тежка криза през 1996 - 1997 година. Един от прегледите включваше психологически тест, в който изобилстваха въпроси като Смятате ли, че животът е труден? Смятате ли, че напоследък нещата се влошават? и още от вида. Бе вие луди ли сте - хората нямат работа, цените летят към небето, а аз ще прекарам следващата година в казармата - ми много ясно! Тестът е чиста формалност и няма никакво значение - нито ще те освободи от служба, нито ще ти я почерни. Въпреки това отговорих "правилно" на всичко.

Винаги позитивни - има такава особена порода хора, които намират хубавото във всяка една ситуация, усмихват се въпреки трудностите. Съвсем истински. Мога да кажа това за няколко мои познати. Опитвам се да ги разбера, възхищавам им се, но не им завиждам.
_

Няма връзка с която и да е от останалите бележки, просто една хубава песен.
_

Едва ли има нещо, което да ме откаже да вляза в някой магазин по-категорично от гледката на облегнала се до врата продавачка с цигара в ръка. И това не включва само отвращението от преминаването през димната завеса в този един момент, а и да стъпя в магазина когато и да е. Забраната да се пуши на обществени места, която трябва да влезе в сила след година и половина, ще бъде не само закъсняла, но и с напълно недостатъчен обхват.
_

Проклети да сте, Уорнър!
_

Сигурно си забелязал, че в последната година джиповете са завладели софийските улици. Гледката е абсурдна пред вид тежките проблеми с трафика, задръстванията и паркирането в града. В крайна сметка X6 е точно два пъти по-дълъг от Смарт, харчи и замърсява точно два пъти повече.

Причината за това не е само състоянието на пътищата, всъщност то няма нищо общо, а данъчният кредит, който държавата дава на фирмите при закупуване на автомобили със седем и повече места (за каквито лесно се изкарват джиповете). Очевидно е, че кола от този вид рядко се използва за фирмени цели - с нея еднолично бръмчи господин шефът или, по-често, мадам съпругата, щерката или любовницата.
_

Помня времето, когато ММ беше просто аудио канал без картина по кабелната, помня Кико, Стоян и Ина, когато имаха плейлист от стотина песни, помня нощите на кибичене с Мист и когато наградите на телевизията наистина имаха някакво значение. От януари, като част от мащабното преструктуриране и профилиране на каналите на МТГ, в т. ч. Нова и Диема, ММ ще бъде без водещи и ще пуска само клипове на конвейер. Всъщност, няма значение, защото от няколко години рядко превключвам на нея - отчасти, защото май ми мина времето, но най-вече защото загуби лицето и характера си. И новата програмна схема няма да я спаси от това. Познавам и друг вид "музикални" телевизии - такива, които са обсебени от риалити и токшоута, като италианската МТВ, да речем, която за едната седмица, когато бяхме в Рим, не пусна нито един клип в праймтайма. Може да прозвучи консервативно, но продължавам да смятам, че най-добрият формат си остава класическото виджей + музика.
_

Хайде, весело посрещане на новата година! Има сериозни шансове да е по-добра от тази.

9 коментара:

Marmalad Shipkofff каза...

Дано тези сериозни шансове се окажат реалност :) А за МTV- когато бях в Австрия за един семестър се нагледах на риалити и простотия по " музикалния" канал... музика се пускаше след 2 сутринта! Супер тъпо! Ама на хората там това им харесва... Само не разбрах защо ММ ще пуска само песни през януари*

Marmalad Shipkofff каза...

И честит рожден ден! :D

Анонимен каза...

Честир рожден ден :)
Относно празнуването с по-голяма компания – ако не друго, със сигурност изпускаш подаръците и редкия случай да видиш много от контактите си от Скайпа или Кюто наживо.

Анонимен каза...

Хей! Весел празник! Пожелавам ти повече веселие, напук на голямото 3-0, ако правилно долавям прокрадването на смътна минорна нотка!

И благодаря, че ни подаряваш винаги нещичко хубаво на theplamen.blogspot.com!


К :)

Деничка каза...

Честит рожден ден :)

Анонимен каза...

Честит рожден ден и от мен!

Постинга за рожденния ден го разкарах с още няколко, не бях доволен от употребата на множество кратки изречения, постоянно се препъвах :). Все си мисля, че от определен брой години нататък, рожденния ден може и да се празнува, ама някакси по-мрачно, хевиметълски :)

plamenj каза...

Thanx :-)

Btw, вчерашния ми опит да посъбера хора завърши с отказа на 2/3 от тях по разни причини... съдба.

@ Marmalad Shipkofff Ми сигурно имат някакво предизвестие водещите от ММ, та затова от януари.

@ Антон Късичките изречения не са драма - ей на, разни хора с още по-къси влязоха в Голямото четене топ 100.

Unknown каза...

Честит Рожден Ден на теб, Честит рожден ден на теб...Честит рожден ден ....(не знам как ти казват на кратко!) Честит рожден ден на теб!
Пожелавам ти 2009 да се смееш повече и от Ема!

Анонимен каза...

Честит рожден ден с прилично закъснение! И за много години. :)

Публикуване на коментар