20.11.08

Лого ревю: БСП

... с подзаглавие "Поздрави от Америка!"

Ей Богу, писна ми - след като в края на миналата седмица блогърите приеха за свой дълг да отразят софийското земетресение, в началото на тази никой не остана длъжен на предконгресната рекламка на БСП с трамвая, Серго и Ламбо, което роди десетки постинги, не по-качествени от самия клип. Добре, че футболните фенове не разчитат на онлайн дневници, а на кратката псувателна форма на изразяване, предимно във форумите на спортните сайтове, иначе краят на седмицата в Блогосферата щеше да мине под знака на разгрома в Сърбия.

Аз пък си знам своето. Покрай конгреса с всичките му програми, устави, клипове и предизборни вълнения тази година в БСП решиха и да си сменят логото. Ако има нещо, казано от Сергей Дмитриевич Станишев в последните 4-5 години, което да е безусловно вярно е, че старият знак "отразява графично онова време и състояние на партията". Интересно е, че политическите символи, създадени в зората на демокрацията - стилизираната роза на социалистите, лъвчето и красивият уърдмарк на СДС - си останаха силни и разпознаваеми, за разлика от безсмислените лога на изгрелите в последните години НДСВ, ГЕРБ и Атака.

При пръв поглед разпространеното вчера ново лого е впечатлява шокиращата злоупотреба с бевел ефекти и ми се наложи да го трейсвам, че да ти го представя в някакъв по-приличен вид. Изгледите, някой по-разумен млад социалист-дизайнер да ги разкара, са илюзорни, имайки пред вид предоставените за даунлоуд файлове със старото лого (например eps с миниатюрно растерно изображение вътре).

Това, което се разкрива, има неестествена прилика с логото на сайта за картички, уолпейпъри и скрийсейвъри аmericangreetings.com. Една от двете разлики е в горния ляв ъгъл, където, отново според премиера, цветът "изглежда и като пламък, и като знаме". Другата е, че цялата композиция е вкарана в правоъгълна форма, което има предимно практическа функция - вертикалният и хоризонталният вариант се композират по-лесно, по-удобна е и употребата върху различни рекламни агитационни материали - ей на, веднага си представям значка, толкова важен елемент в партийните сбирки, с логото. Изборът на шрифт за надписа е малко странен, но, предполагам, целта е да се репликира заоблеността на символа. Между другото, във всички съобщения, че и в устава, се говори за "червена роза със зелени листа", макар че в зелено са оцветени или чашката на цвета или две от венчелистчетата в оригиналното лого, но не и листа.

Пфу, поне да бяха откраднали емблемата на някоя братска партия от Социалистическия интернационал или ПЕС.

Това е. Логото не прави политика и кусурите в досегашното управление, че и задаващата се нова програма на социалистите, са достатъчно за да погледнеш към едни други партии, с по-грозновати, но техни си лога. И помни - после ебењe нема каење.

17 коментара:

Анонимен каза...

Мда, аз от политика много не вдявам, ама това ми влиза кристално ясно. А кой е автора?

plamenj каза...

Не се знае. Може да е автор с партиен билет :-)

Нека първо го одобрят на конгреса, пък ще видим какво ще кажат от American Greetings.

Анонимен каза...

Новият шрифт ми напомния за локума от едно време. И логото донякъде. Нали се казваше локум Роза.

plamenj каза...

Роза не беше ли някакъв в ръкописен шрифт... или бъркам...

Анонимен каза...

От край време БСП се "доказват" като социал-демократична партия.
Най-подходящия символ на социал-демокрацията е СУТИЕНА.
1.Подкрепя слабите;
2.Потиска силните;
3.Обединява левите и десните;
4.Привлича масите.

Хайде някой да каже, че не е вярно.
Пък и ще им прилича.

plamenj каза...

:-B

For the record: коментарът отгоре е от друг Пламен

Анонимен каза...

Пламене, много си деликатен. ;) "неестествена прилика" наистина е евфимизъм, точната дума е "кражба". просто този знак е взет едно към едно и леко дорисуван и преоцветен за нуждите на соцпартията.

Maria Peicheva каза...

А тук сме посочили какви асоциации ни навява на нас новото лого:
http://bnenova.blogspot.com/2008/11/blondinkite-za-novoto-logo-na-bsp.html
Поздрави!
Blondie2@ www.rusi-misli.com

plamenj каза...

Така, така - очертава се цяла полит-реклам-философска школа, асоциираща столетницата с фино дамско бельо - сутиени, прашки... Бива ли така?

Анонимен каза...

И какво е крадено ?? Знаеш ли какви пари щеше да гепцаш ако ТИ се беше сетил да го откраднеш, ахмак ? Кардено било. Хем високо, хем кисело, м ?

plamenj каза...

Евала за коментара!

plamenj каза...

Опса, чак сега откривам, че това не е прецедент за БСП - http://sami.zavinagi.org/blog/?p=5 Абе обичат си те онлайн картичките и това е!

Комитата каза...

Именно именно, чаках ги да се усетят, ама има главно разсейване по темата.

plamenj каза...

Ако си мислиш, че им пука... те за какви по-важни неща не се усещат.

rossypop каза...

Е, сегашната им роза вече не е напъпила, ами разпъпила, пък и развяна. Какво не са окрали...

Анонимен каза...

Ако Дядо Благоев можеше да види от някъде,какво правят тия дето се пишат за негови наследници,какво ли би казал.Това "логото" с розичката е наше на БСДП е срам нямат че оглозгаха и идеята за "социалдемокрацията".Хубаво е казал на V-тия им конгрес Георги Димитров :..и да пазите Народа и Държавата от зараждаща се червена буржоазия!..изяде главата.Другото е чист популизъм.

Unknown каза...

Всички писали по-горе, включително и т.нар. автор са тикванари и си измислят разни небивалици! Логото си е много хубаво!

Публикуване на коментар