4.11.08

10 прости правила при пътуване с градски транспорт

Софийският градски транспорт е нередовен, мръсен, бавен, претъпкан и некомфортен. Въпреки това си остава единственият едновременно социално отговорен и сигурен начин за придвижване в града. (Ако Ахмед Емин си беше купил велосипед и поел с него към центъра надали някой щеше да се усъмни в желанието му сам да отнеме живота си.) За да ни е малко по-малко неприятно пътуването със столичните автобуси, трамваи и тролейбуси би било хубаво спазваме няколко елементарни правила.

1. При качване застани леко встрани от вратата, а не директно срещу нея, така че да дадеш път на слизащите

2. Понякога наистина няма място. Назидателното подвикване от вратата, докато се катериш по гърба на последния качил се, няма да промени законите на физиката.

3. Ако желаеш да закупиш билет от водача, най-добре се качи от първата врата. Нали си се качил, за да се возиш, а не да мяташ крачоли напред-назад!

4. При сядане на двойна седалка насочи се, ако обичаш, към мястото от страната на прозореца за да не пречиш на другите, желаещи да седнат след твоя милост.

В случай, че си навършил 80 години или здравословен проблем не ти позволява да стоиш прав в пълно превозно средство, помоли учтиво седящия най-близо до теб да ти отстъпи място. Мръсните погледи и сърдито мърморене не помагат.

5. Люпенето на семки, джвакането с дъвка, слушането на музика високо и шумното кашляне са дълбоко интимни занимания и, повярвай ми, спътниците ти не държат да присъстват на тях.

6. Ако си с пълна раница на гръб в пълно превозно средство, я премести отпред или я постави на пода до теб.

Ако пък носиш дамска или подобна чанта в никакъв, ама никакъв случай не я спускай ниско, така че да се люшка свободно. Може да ти се струва невероятно, но хората около теб ще се радват да приключат пътуването без синини и прорезни рани на краката.

7. Застани с лице към прозорците, а не към посоката на движение. Така си по-стабилен и ще избегнеш настъпването или строполяването върху ближния при по-резки маневри.

8. Къпи се. Поне веднъж седмично.

9. Не се облягай на вертикалните тръби. Някои пътници имат навика да се държат за тях, представи си!

10. При слизане не се скупчвай на вратата. Всички ще се доредят, проверено е.

Мерси за вниманието и чао!
_

Всъщност, чакай малко. Попадал ли си на новичкия син трамвай с модерен дизайн и нисък под, движещ се по несъществуващата линия 5К между Бъкстон и Журналист? Вътре няма перфоратори, но навсякъде има обяснения на хърватски, как работи SMS таксуването в Загреб, откъдето е и зает, а на електронни табла вървят техническите характеристики на модела - хидравлично окачване, асинхронни двигатели, 32 метра дължина и т. н.

6 коментара:

Анонимен каза...

Имам една молба за промяна по т. 8. Моля, нека е два пъти седмично.

plamenj каза...

В някои случаи и един път ще е невероятно постижение. За 2 можем само да се молим.

Анонимен каза...

Пламене,

Да си организираме една църква тогава. Примерно: "Църквата на къпещите се на втория и шестия ден".


Поздрави!

plamenj каза...

Къпане, църква... още малко и завършен четвърти клас ще почнеш да искаш :-)

Анонимен каза...

Аз влизам въоръжен в тролея и ги чакам да сгрешат. Вадя пистолета и ги избивам всичките и така до следващата спирка.

plamenj каза...

Айдее, отекох и аз за подбудителство...

Публикуване на коментар